avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... aplicabilitate CCM la nivel de ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

aplicabilitate CCM la nivel de ramura

Potrivit dispozitiilor CCM ramura:
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ramura industriei in cauza.

Insa, acelasi CCM la nivel de ramura contine o anexa in care sunt aratate unitatile din ramura respectiva carora li se aplica prevederile CCM ramura.
Sunt agajat al unei unitati din ramura respectiv, unitate care nu este insa mentionata in anexa - se aplica prevederile CCM ramura?

Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 12:33, 18 Septembrie 2009
1. Va redau din Legea 130/1996 (Legea privind contractul colectiv de munca):
Art. 11. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
2. Nu se precizeaza ca daca o unitate nu a semnat CCM pe ramura, nu este obligata sa il aplice.
3. Asadar, beneficiati de prevederile CCM la nivel de ramura.
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc!
Cu tot respectul pentru Dl. Tudor, eu sunt usor de alta parere (sau, mai bine zis, am gasit si argumente pentru opinia contrara).
Iata de ce:
L. 130/'96
ART. 13
(1) Partile au obligatia sa precizeze, in fiecare contract colectiv de munca incheiat la nivel de grup de unitati si de ramura de activitate, unitatile in cadrul carora se aplica clauzele negociate.
(2) In cazul contractelor colective de munca incheiate la nivelul ramurilor de activitate, unitatile componente ale acestora se stabilesc si se precizeaza de catre partile care negociaza contractul colectiv de munca, cu respectarea prevederilor prezentei legi.

Interpretand aceste prevederi, si daca in contractul colectiv de munca, negociatorii nu numai ca au omis unitatea SC X , dar nici nu au precizat pe vreundeva, in contract, ca "prezentul ccmr se aplica tuturor SC cu cod caen 123...., sau cu grupa de activitate 12....",
atunci eu sustin ca SC X nu mai are fericirea de a fi beneficiara acelui contract.
Altfel spus, consider ca respectivul CCM nu a fost incuiat (pardon, incheiat) si pentru societatea X, care nu numai ca a participat la negocieri, dar nici nu a fost nominalizata ca parte in contract (nici individual, si nici generic), si deci nu a fost avuta in vedere de partile semnatare. Deci, in sensul art. 11, pentru ea nu s-a incheiat CCM ramura,

Evident, aceste argumente sunt mai sarace decat cele enumerate de dl. Tudor (si care pot fi completate cu texte legale similare).
Ramane de vazut ce ar zice instanta in acest caz, ceea ce nu doresc nimanui.
Dar ,daca aflu, va anunt.:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de ramura smeagull smeagull Buna ziua, Nelamurirea mea este: contractul colectiv la nivel de ramura este aplicabil unei societati comerciale care are codul CAEN aferent ramurii ... (vezi toată discuția)
Referitor contract olectiv de munca la ramura gabygaby gabygaby buna seara, Am o mare nedumerire cu privire la aplicarea contractului colectiv de munca la ramura. La ramura \"x\" ca nici nu conteaza care e pana la urma, ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului-concediere adrian.n adrian.n Urmesa sa fiu concediat pe motiv restructurarea postului din motive neimputabile angajatului, firma are peste 21 angajati dar nu are incheiat contract colectiv ... (vezi toată discuția)