avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare imobil clauza uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare imobil clauza uzufruct

Detin un imobil dobandit de la bunica mea materna prin vanzare cumparare. Exista o clauza de uzufruct, bunica avand drept de folosinta pe timpul vietii. Deoarece nu poate locui singura, fiind batrana, 91 ani, si avand dementa si pareza, este de 4 ani intr un camin de batrani unde eu suport costurile prin angajament de plata semnat la notar. Eu locuiesc in Constanta, bunica in Barlad, imobilul fiind situat in Barlad. Intrebarea e daca pot instraina imobilul, daca exista acea clauza? Exista formalitati deosebite? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:25, 21 Aprilie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
il puteti instraina, insa cu tot cu clauza. Nu cred ca o sa gasiti cumparator in aceste conditii.
Veti radia sarcina dupa decesul bunicii, va trebui sa mai asteptati.
Va multumesc mult. Cumparator exista si cunoaste situatia. Contractul este din 2000, starea batranei fiind inrautatita in ultimii 2 ani. Imobilul este nefolosit din momentul internarii acesteia. Va fi necesara prezenta ei daca se efectueaza vanzarea? Ea nu este constienta practic, fara sanse de recuperare. Gasesc ilogica transmiterea unui drept pe care persoana nu l poate folosi, nefiind in starea de sanatate si constienta care sa i permita.
Nu e necesara prezenta batranei si nici acordul ei. Dreptul ei insa, va ramane ca sarcina in cartea funciara.
Daca cumparatorul accepta.. f bine. Daca va cunoaste, e constient ca batrana nu il va deranja vreodata. Dupa decesul ei, sarcina se radiaza cu cerere si certificatul de deces.
Legal nu se poate vinde fara a fi prezenta si a-si da acceptul si batrana. Doar notarul va poate lamuri daca va face contractul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct a bunicii cu sau fara aceasta. Daca nu are discernamant, i se poate desemna un curator special de catre Autoritatea Tutelara de domiciliu.
De ce nu ii inchiriati pe moment imobilul urmand ca apoi sa il cumpere. Macar nu se degradeaza si ca viitor cumparator il va intretine cum trebuie.

Alte discuții în legătură

Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?! Arsys Arsys Buna, Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si \\"Noi,vanzatorii, declaram ca ... (vezi toată discuția)
Vanzare nuda proprietate Nico Melavi Nico Melavi Se poate vinde nuda proprietate fara acordul uzufructuarului ? In codul civil nu se precizeaza necesitatea acestui acord, insa am inteles ca la notar este ... (vezi toată discuția)
Uzufruct? georgianaion16 georgianaion16 Buna seara! Vreau sa imi cumpar un apartament si pe un site specializat am gasit o oferta : un apartament cu 2 camere la un pret avantajos, am sunat si am ... (vezi toată discuția)