Art. 27 din Legea 188/1999, prevede:
(1) Dreptul la opinie al funcţionarilor publici este garantat.
(2) Este interzisă orice discriminare între funcţionarii publici pe criterii politice, de apartenenţă sindicală, convingeri religioase, etnice, de sex, orientare sexuală, stare materială, origine socială sau de orice altă asemenea natură.
ARTICOLUL 4 Constitutia Romaniei
(2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.
Intrebare:Un functionar public poate refuza o dispozitie de primar de a se prezenta duminica la serviciu pe considerentul ca este crestin-ortodox, iar duminica este zi de odihna si se duce la biserica?
În opinia mea dispoziţiile art. 27, alin. (2) din Legea nr. 188/1999 nu sunt aplicabile în speţă. Faptul de a fi chemat duminica la serviciu nu reprezintă o discriminare pe criterii religioase iar slujbe sunt aproape în fiecare zi.
Legea 188/1999
art.45
....... (3) Funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris, funcţionarul public este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcţionarul public are îndatorirea să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii.
Cu respect, in opinia dvs.care credeti ca ar putea fi motivele pentru care un functionar public ar putea sa refuze de a se prezenta la serviciu in timpul sau liber? Vorbim de o dispozitie prin care sa oficiezi casatorii duminica, in conditiile in care sambata este deja zi de lucru atat dimineata cat si dupa amiaza.
Problema este discutabila , intrucat Legea 188/1999 se completează cu prevederile legislaţiei muncii, unde avem : pe de o parte, art.113 alin.1 C.mun. - Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, pe de alta parte dreptul angajatorului sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor (art.40 alin.1 lit.c C.mun.).
Probabil ca se poate merge pe art.113 alin.1 C.mun.
Va multumesc! Personal consider ca este un abuz si fara acordul functionarului, primarul nu-l poate obliga pe acesta sa lucreze in timpul sau liber. In definitiv la angajare nu au fost scrise astfel de conditii in anunt, iar casatoria nu este un caz de forta majora. In conditiile in care functionarul a acceptat de buna voie sa fie programat la serviciu in fiecare sambata si de sarbatori legale acum sa mearga si duminica cred ca e prea mult.