avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionarul public si dreptul la religie
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionarul public si dreptul la religie

Art. 27 din Legea 188/1999, prevede:
(1) Dreptul la opinie al funcţionarilor publici este garantat.
(2) Este interzisă orice discriminare între funcţionarii publici pe criterii politice, de apartenenţă sindicală, convingeri religioase, etnice, de sex, orientare sexuală, stare materială, origine socială sau de orice altă asemenea natură.
ARTICOLUL 4 Constitutia Romaniei
(2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.
Intrebare:Un functionar public poate refuza o dispozitie de primar de a se prezenta duminica la serviciu pe considerentul ca este crestin-ortodox, iar duminica este zi de odihna si se duce la biserica?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 11:32, 29 Aprilie 2017
Ca o completare HG 1487/29.nov. 2005 spune clar ca programul de lucru este 8,30-16,30, exclusiv sambata. Deci...de duminica nici nu incape vorba.
Programul de lucru cu publicul se stabileste astfel încât în zilele lucratoare să se asigure accesul cetatenilor între orele 8,30 şi 16,30 şi, intr-o zi pe săptămâna, între orele 8,30 şi 18,30, exclusiv sambata, care va fi stabilita prin act administrativ de către conducătorii instituţiilor sau autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale. Programul de lucru cu publicul se afişează la loc vizibil.(extras din PROGRAMUL DE MASURI din 14 octombrie 2004 pentru combaterea birocratiei în activitatea de relatii cu publicul, actualizat)

Prin urmare, programul de lucru cu publicul se stabileste numai in zilele lucratoare (luni - vineri), iar sambata este exclus sa se decida un program între orele 8,30 şi 18,30.
In sfarsit cineva care intelege si functionarul. In concluzie, nota interna a primarului in care stipuleaza obligativitatea functionarului de a veni sambata si duminica la serviciu, fara acordul acestuia, este cat se poate de abuziva, iar functionarul o poate refuza legal daca nu doreste a se prezenta la serviciu in timpul sau liber. Din pacate, la auzirea refuzului primarul a reactionat violent cerand demisia functionarului si amenintandu-l cu schimbarea in functie. Functionarul, de buna credinta, a acceptat sambata(dimineata la decese, dupa amiaza la oficierea casatoriilor), dar primarul a plusat si vrea neaparat si duminica. In ce tara traim? Primarii sunt cumva zei si noi nu stim...? Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul de lucru cu publicul in primarie Justitiarul711 Justitiarul711 Hotărârea nr. 1487/2005 pentru modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.723/2004 privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! stie cineva daca legea permite ca in cadrul primariilor, ... Rulea Rulea Buna ziua! Stie cineva daca legea permite ca in cadrul primariilor, vinerea poate fi zi scurta? Adica programul sa fie de 5-6 ore in loc de 8 ore cum prevede ... (vezi toată discuția)
Termen expirat ? Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Buna ziua ! Care este termenul de comunicare a raspunsului adresat Primarului , pentru decontarea navetei ? Au trecut peste 40 de zile ... (vezi toată discuția)