avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca in zilele de sambata si duminica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca in zilele de sambata si duminica

Buna ziua ,
zilele libere lucrate (Sambata si duminica)pot fi considerate ore suplimentare?
Exista obligativitatea de recuperare in natura ?
Daca acestea nu pot fi recuperate,se considera ore suplimentare?
Va rog cadrul legal si modalitatea de calcul,plata, a acestora.
Mentionez ca in luna martie am 14 ore lucrate in zilele de sambata si duminica,iar cei de la HR imi spun ca acestea trebuie recuperate si nu se considera ore suplimentare desi mi-as dorii sa le recuperez,din pct de vedere fizic si tehonlogic nu se poate.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:38, 19 Aprilie 2017
Munca in zilele de repaus saptamanal nu este considerata munca suplimentara, decat in anumite situatii - doar ceea ce depaseste durata normala a timpului de munca .

Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
.......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanbata zi normala de lucru ContSters71676 ContSters71676 Buna seara. Angajatorul are dreptul sa declare toate zilele de sambata zile normale de lucru, iar plata pentru o zi de sambata sa se faca normal,deci sa nu fie ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare sambata si duminica volia volia La o societate de apa si canal , orele lucrate sambata si duminica pentru interventii , avarii , intra in categoria orelor suplimentare ? cum se platesc aceste ... (vezi toată discuția)