avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de proprietate

Buna ziua!
Relativ recent,in Romania a aparut notiunea de "proprietate periodica",notiune ce isi are originea intr-o emisiune de loz in plic lansata de catre Loteria Romana,denumita "Vila de aur",purtand asupra unor apartamente aflate intr-o statiune montana.Aceste lozuri au inscrise vilele,apartamentele si "perioadele de proprietate",dreptul de proprietate putand fi vandut,cesionat,transmis prin mostenire sau inchiriat.
Daca raportam aceasta notiune la caracterul perpetuu al dreptului de proprietate,proprietatea temporara apare ca fiind un non-sens.
As vrea sa aflu opiniile dvs. referitoare la aceasta problema.
Este acest tip de proprietate un drept de creanta impotriva societatii proprietare a imobilului? Sau doar o modalitate de transmisiune temporara a utilizarii unor bunuri?
Va multumesc pentru timpul acordat acestui subiect!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 17:19, 18 Septembrie 2009
da un google search cu time sharing si o sa aflii o gramada de informatii...

Nu este vorba de proprietate periodica ci de o folosinta a respectivei proprietati pe o perioada determinata de timp!:)
Multumesc inca o data!:)
Nu vad unde este contradictia, caracterul perpetuu al dreptului de proprietate se pastreaza indiferent cine ar fi titularul sau .
Cu timpul poate ca o sa ma aplec asupra studiului.
Deocamdata insa, atunci cand ma uit in noul cod civil si vad ca se poate vinde si ipoteca TIMPUL, mi se apleaca (asa graia bunica mea cand avea o stare de rau).
Eu stiam ca timpul nu e de vanzare si ca nu poate forma nici macar obiectul unui drept incorporal.
Dar in noul c. civ scrie ca: Art. 689. - (1) În privinţa intervalului de timp ce îi revine, orice coproprietar poate încheia, în condiţiile legii, acte precum închirierea, vânzarea, ipotecarea şi altele asemenea.

In opinia mea folosinta obiectului dreptului poate fi temporara/succesiva/repetitiva dar dreptul de proprietate ca atare nu vad cum ar aparea ca fiind periodic. (capitolul este intitulat totusi: proprietatea periodica).

Cu ce se deosebeste de coproprietate? (bunul apartine mai multor coproprietari care si-au partajat folosinta potrivit intelegerii dintre ei).
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Punere in posesie inainte de partaj costin 7 costin 7 Buna ziua! Supun atentiei dvs si dezbaterii situatia ipotetica in care sotii aflandu-se in divort cu dosar pe rol, iar unul dintre acestia este coactionarul ... (vezi toată discuția)
Proprietate peraspera peraspera As dori sa aflu cat mai multe exemple concrete despre ce anume putem considera ca PROPRIETATE. (vezi toată discuția)
Debransare ilegala apa Danielaleo Danielaleo Buna ziua, Am si eu urmatoarea situatie: am cumparat un apartament intr o vila interbelica, unde alimentarea cu apa trece prin bucataria vecinului care ... (vezi toată discuția)