avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare ilegala apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare ilegala apa

Buna ziua,

Am si eu urmatoarea situatie: am cumparat un apartament intr o vila interbelica, unde alimentarea cu apa trece prin bucataria vecinului care doreste sa desfiinteze aceasta teava, pe motivul ca este veche si poate provoca avarii. Dansul mi a impus sa “ma intep” in alta conducta pentru a beneficia de apa. Aceasta lucrare este de durata si destul de costisitoare, iar eu nu imi permit. Cum pot proceda astfel incat sa nu fiu nevoita sa execut lucrarea pe banii mei? Exista o lege prin care ma pot apara?
Mentionez ca mai este o vecina in aceasta situatie.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 26 Septembrie 2021
Danielaleo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Danielaleo , utilizator 07:49, 27 Septembrie 2021
O intelegere pe cale amiabila este solutia optima pana la o data cand veti putea sa modificati teava de alimentare cu apa. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca la o eventuala spargere a tevii, vecinul va poate pune pe dvs. la plata si pentru pagubele din apartamentul sau plecand de la ideea ca a cerut din timp sa modificati teava. Ar putea urma procese fara a anticipa ce va decide judecatorul.
Dvs. puteti invoca doar faptul ca asa a fost proiectul initial.
In alta ordine de idei, dvs. cunosteati situatia existenta la data cumpararii apartamentului.
Va multumesc pentru raspuns. La momemtul cumpararii nu stiam traseul acelei tevi. Intrebarea mea este: fiind teava comuna de apa, este legal sa o desfiinteze, lasand doua familii fara apa?
Din cunostintele mele, pentru orice modificare de bun comun este nevoie de aprobare din partea tuturor locatarilor si mai mult decat atat, cheltuielile de refacere traseu teava ar trebui sa fie suportate de catre cel care doreste modificarea. Voiam sa stiu daca este o lege in acest sens. Din pacate pe cale amiabila nu se poate.
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 26 Septembrie 2021
Danielaleo, utilizator
Exista si se cheama codul civil.
Art. 647

Regimul juridic general

(1) Fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi coproprietari.

(2) Când bunul comun are caracter accesoriu în raport cu un bun principal, fiecare coproprietar poate să dispună cu privire la cota sa parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun numai odată cu exercitarea dreptului de dispoziţie asupra bunului principal.

(3) Cheltuielile pentru întreţinerea şi conservarea bunului comun se suportă în mod proporţional cu cota-parte din drept a fiecărui coproprietar. Când bunul comun are caracter accesoriu, în absenţa unei convenţii contrare, cota-parte din drept a fiecărui coproprietar se stabileşte în funcţie de întinderea bunului principal.
[ link extern ]


Va multumesc mult de tot!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecina de la parter nu vrea sa dea cheia nimanui bogdansem bogdansem Buna ziua, Am o mare problema, cu o vecina de la parter, care este singura care are cheie de la uscatorul blocului (de la parter). Din ce am inteles, ea a ... (vezi toată discuția)
Spațiu comun ocupat abuziv ialexii ialexii Bună ziua, Sper că nu repet o întrebare deja adresată pe site. Problema mea este următoarea: Locuiesc de 1 an într-un bloc dintr-o localitate din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in urma unei furtuni au picat bucati din acoperisul ... Majin Majin Buna ziua. In urma unei furtuni au picat bucati din acoperisul unui bloc pe masina mea, parcata intr-o parcare publica. Daunele sunt foarte costisitoare. ... (vezi toată discuția)