avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Punere in posesie inainte de partaj
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Punere in posesie inainte de partaj

Buna ziua!
Supun atentiei dvs si dezbaterii situatia ipotetica in care sotii aflandu-se in divort cu dosar pe rol, iar unul dintre acestia este coactionarul unei societati comerciale, poate celalalt sot sa solicite AGA a societatii respective punerea in posesie a partilor sociale ce-i survin din regimul comun al casatoriei inainte sa se pronunte partajul? se poate obtine sub o forma sau alta caracterul executoriu asupra unei astfel de solicitari?
p.s. rog pe cei ce nu au cunostinte directe in cazuri similare sau nu sunt de profesie sa nu-si dea cu presupusul. multumesc!
despre ce fel de societate este vorba? SRL sau SA?
pe numele cui sunt mai exact partile acelea sociale, adica cine figureaza in socieatate ca asociat / actionar (mesajul ma face sa cred ca sunt numai penumele unuia dintre soti, dar apoi dvs. folositi cuvantl coactionar)?
este vorba de un SRL facut pe perioada casatoriei, iar unul din soti este asociat in parti egale cu un tert. Sotul ce solicita punerea in posesie nefiind trecut in actele societatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
costin 7, utilizator
in opinia mea, nu se poate pune problema ca sotul ne-asociat sa devina posesor (de altfel in materie de parti sociale nici nu poate exista posesie fara proprietate) sau proprietar al partilor sociale inainte de finalizarea partajului.
Ne-asociatul in SRL ar putea deveni asociat numai cu acordul AGA.
Inteleg ca partile sociale sunt prezumate a fi bun comun dobandit in casatorie, insa pana nu se finalizeaza partajul, nu se poate sti in ce cota, sau daca nu cumva sotul asociat poate rasturna prezumtia de devalamasie ori nu va primi partile sociale in lotul sau propriu, in contrapartida cu altceva (cel mai adesea asa se si intampla, instanta atribuie partile sociale asociatului nominalizat, tocmai din motivul de mai sus - un nou asociat trebuie aprobat de AGA).
Oricum, adunarea GA (AGA) nu poate decide aceste aspecte in locul instantei (cui revin partile sociale si contra a ce) sau in locul conventiei (notariale, de mediere) dintre cei doi fosti soti.

Ar fi interesant de stiut ce ar urmari sotul ne-asociat prin aceasta "punere in posesie". Mie imi pare ca ar vrea sa indisponibilizeze partile sociale, ceea ce este putin altceva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
Prin punerea in posesie sotul care solicita urmareste sa intre in proprietatea drepturilor conferite de norma civila si sa-si exercite apoi dreptul la conducerea societatii. Bineinteles sa-si exercite dreptul si asupra dividentelor ce-i revin ca acestea sa nu ajunga sa finanteze scopuri contrare intereselor respectivului pana in momentul partajarii legale. Nicio alta supozitie in plus. Sotul solicitant nu e obligat sa dea socoteala atata timp cat legea nu i-o cere in mod expres. "unde nu distinge, nici noi nu distingem"
Poate sa interzica aceasta "intruziune", sa-i zicem o hotarare AGA daca decide impotriva / contradictoriu?!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
costin 7, utilizator
Bun, daca vorbim limbaj juridic, atunci stiti bine ca "posesia" (de care ati intrebat initial) nu este egal cu "proprietatea" (de care vorbiti acum). Nu exista nici o solutie juridica pentu ca sotul ne-actionar sa-si consolideze ipotetica proprietate inainte de partaj. Daca s-ar putea, reducti ad absurdum, s-ar contrazice insasi ideea de partaj, mai precis scopul partajului.
Ce bine ar fi daca am putea imparti bunuri si drepturi de creanta (cum sunt partile sociale in SRL) prin hotarare AGA sau prin inregistrare la ONRC.

Nu numai ca AGA se poate opune intruziunii unui strain in societate, ba chiar ar trebui sa aprobe expres si in majoritate intrarea unui nou asociat, dupa cum zice legea soc. com. prin art. optzecisiceva.
Sotul eventual solicitant este tsrain de societate. Si cum SRL-ul are la baza un contract intuitu personae, nimeni nu-i poate obliga pe asociatii existenti sa-l accepte pe noul asociat (nici macar daca va castiga partile sociale la partaj ).

Alte discuții în legătură

Dreptul sotiei neasociate la partaj din firma sotului asociat unic AngelaTM AngelaTM Care sunt drepturile sotiei in urma divortului din firma sotului unde acesta este asociat unic.Firma este SRL si functioneaza de 22 de ani Casatoria a durat ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj cu averea inregistrata pe persoana juridica mmireille mmireille Am divortat de curand. Eu si fostul sot am pus bazele unei afaceri in timpul casatoriei, afacere infiintata acum 18 ani. Majoritatea bunurilor sunt pe firma. ... (vezi toată discuția)
Bani dati cu imprumut geta36 geta36 sotul/sotia imprumuta firma la care este asociat, cu o suma mare de bani, fara aprobarea celuilat sot/sotie (fara ca acesta sa stie, practic) . Cum poate ... (vezi toată discuția)