avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutati-ma urgent , va rog mult!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutati-ma urgent , va rog mult!

Este legala disponibilizarea unui angajat care mai re aprox 5 luni pana la pensie ?
Multumesc anticipat de raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 21 Septembrie 2009
1. Orice disponibilizare este legala daca se respecta legea.
2.. Daca angajatorul considera ca desfiintarea unui loc de munca este necesara desfasurarii in conditii de eficienta a activitatii firmei nu poate fi obligat sa nu o faca.
3. Problema este mai mult de ordin moral si social.
4. Daca este o concediere colectiva, CCMUNN precizeaza niste criterii de prioritate, intre care este acela al persoanelor care se afla in apropierea datei de pensionare.
cosmin2009 a scris:

Este legala disponibilizarea unui angajat care mai re aprox 5 luni pana la pensie ?
Multumesc anticipat de raspuns!

Daca este motivata ...concedierea conform prevederilor Codului Muncii-.
Daca considerati ca vi s-a facut o nedreptate (exemplu :-nu vi s-au comunicat motivele concedierii,ori nu vi s-a dat preavizul-cf.dispozitiilor legale ale CM. ,actionati imediat in instanta contestatie a deciziei de incetarea raporturilor de munca si motivati actiunea cu toate prele pe care le aveti-inclusiv martori pentru procedura completa.
Succes !
cu prietenie virtuala,
rodica_post
Va referiti la Art 81 alin 2 lit C din CCM la nivel national 2007 - 2010 ?
Adica in concluzie daca se vor mai faca disponibilizari in societate avand in vederea ca mai am 5 luni pana la pensie si sunt si unic intratinator de familie ar trebui sa fiu in ultima transa concediat ,( cam asta inteleg eu ?!)?! Multumesc anticipat pentru raspuns!
Da, despre acel articol este vorba.
Mult succes!
Da, asa ar trebui sa fie cum ati dedus si dvs, dar acest sistem de protectie se aplica legal pentru posturile de aceeasi natura. Adica daca de ex postul ocupat de dvs este unic in societate ar putea fi desfiintat chiar si in prima transa.

Alte discuții în legătură

Disponibilizare dana_ludmila dana_ludmila Pe data de 16.10.2009 un salariat implineste varsta de pensionare. Cu o luna inainte i s-a dat preaviz de concediere colectiva, iar decizia de concediere i ... (vezi toată discuția)
Este legal sa concediez un angajat care indeplineste de 2 ani conditiile de pensioanre anticipata? gbrlcostache gbrlcostache Un salariat care are 62 de ani poate fi disponibilizat in baza art.65? Conform CCM-ului la nivel de unitate ,da:\"La aplicarea reducerii de personal masurile ... (vezi toată discuția)
Pensionar concediere colectiva mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com Buna ziua, suntem in valtoarea concedierilor colective, au fost identificate posturile ce vor fi desfiintate, urmeaza sa identificam si salariatii. Vreau sa ma ... (vezi toată discuția)