avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizare

Pe data de 16.10.2009 un salariat implineste varsta de pensionare.
Cu o luna inainte i s-a dat preaviz de concediere colectiva, iar decizia de concediere i s-a dat pe data de 19.10.2009, urmand ca postul sa fie desfiintat si respectivul concediat incepand cu data de 22.10.2009.
Este corect cum s-a procedat?
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 13:20, 23 Octombrie 2009
DA.

ART.81 CCMUN

(1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.

Dupa concediere, salariatul se poate duce si depune dosarul pentru pensionare.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
Isa Radov, Consultant resurse umane
In CCM -ul unitatii noastre este prevazut astfel: CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare.
CCM la nivel de unitate nu poate avea prevederi sub cele din CCMUN.

Asa cum am mai spus, este legal ce s-a intamplat.
Da este corect si legal!
Potrivit art. 81 din CCM
(1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea
posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta
in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe
functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta
standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in
conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare
la cererea lor.
Multumesc. dar din pacate pt noi, in CCM unitate lit. c) este ceva de genul "... indeplinesc conditiile de pensionare conform legii 19". Iar persoana in cauza este disponibilizata cu 23 oct, iar pe data de 16 oct inplinea legal varsta de pensionare.

Alte discuții în legătură

Contract pe perioada determinata babun1954 babun1954 Buna ziua,am si eu o intrebare.Sotul meu a lucrat la Inspectoratul Sanitar veterinar (DSV) CA SI TEHNICIAN VETERINAR.A avut contract pe perioada ... (vezi toată discuția)
Este legal sa concediez un angajat care indeplineste de 2 ani conditiile de pensioanre anticipata? gbrlcostache gbrlcostache Un salariat care are 62 de ani poate fi disponibilizat in baza art.65? Conform CCM-ului la nivel de unitate ,da:\"La aplicarea reducerii de personal masurile ... (vezi toată discuția)
Inainte de pensionare sisilvia sisilvia buna seara am o cunostinta care mai are 3ani si 6luni pana la pensia de limita de varsta, el mai poate fi dat afara de la locul de munca? firma nu se ... (vezi toată discuția)