avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Trecere din CCC1 in CCC2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Trecere din CCC1 in CCC2

Buna seara.
Am o nelamurire si sper sa gasesc raspunsul aici.
Avand un salariu mai bun, am decis ca eu, tatal sa intru in CCC al primului copil, nascut in 26 aprilie 2015. Am intrat in CCC cu decizia de incepere din data de 08.06.2015. Pe 24 martie 2017, mama naste al doilea copil. Dupa ce am rasfoit putin internetul, merg la agentia jud pt plati si inspectie sociala ca sa ma informez , ce formalitati trebuiesc indeplinite pentru a primi suplimentul de indemnizatie(suprapunandu-se nasterea celui de al doilea copil cu CCC primului) si trecere din CCC1 in CCC2. Pentru suplimentarea indemnizatiei in perioada suprapunerii mi-au spus ca este suficienta o cerere si o copie dupa CN celui de al doilea copil, ulterior razgandindu-se spunand ca mama este salariat(si este obligata sa isi ia concediu post natal) iar eu ca tata nu pot primii acest supliment. (desi mama a dat o declaratie pe propria raspundere ca nu a beneficiat de concediu medical nici pre natal, nici post natal)
Iar continuare din CCC1 in CCC2 nu se poate face pentru ca primul copil implineste varsta de 2 ani pe 26 aprilie 2017, iar implinirea celor 42 de zile de la nasterea celui de al doilea copil , se implinesc pe 5 mai.... deci termenele nu se mai suprapun.
Este corect ce spun ei? , iar daca lucrurile raman asa cum au spus cei de acolo, cat va fii indemnizatia pentru al doilea copil? 85% din indemniatia primului? (La aceasta intrebare doamne de acolo mi-ai spus ca indemnizatia ar ramane la fel ..... nu am inteles cum si de ce ..... )
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:51, 21 Aprilie 2017
Deoarece cel de-al doilea copil s-a nascut inainte de a se termina CCC1 , atunci se va intra din CCC1 in CCC2 incepand cu data terminarii CCC1.

Pentru perioada de suprapunere se va primi in plus (pe langa indemnizatia pentru CCC1) o suma egala cu 85% din salatiul minim brut pe economie (1233 lei).
Cei de la AJPIS refuza plata suplimentului pe motiv ca mama este asigurat si este obligata sa stea 42 de zile in concediu medical si nu se pot cumula 2 drepturi, si suplimentul si concediul, iar pentru continuitate invoca aceeasi treaba cu cele 42 de zile care se
Implinesc la iesirea din CCC1. Cum pot argumenta cele sustinute de dumneavoastra?
OUG 111/2010
art.9
....
(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situaţii de natură a genera acest drept.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(4) Pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

Norme de aplicare a OUG 111/2010
art.8
(1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouă situaţie dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil, precum şi majorarea prevăzută la art. 9 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă;
.....
Ei sustin ca respectivele prevederi nu sunt valabile si in cazul in care tatal este in cccc, pentru ca nu a nascut el. Mi-au si zis, daca era mama in ccc ii dadea si supliment si ii facea si continuitate, dar fiind eu, tatal, in ccc se complica lucrurile, mai ales ca mama este angajata si asigurata social. Au o baza legislativa cele spuse de ei?
Singurele reglementari sunt cele mai sus mentionate, insa solicitati si un punct de vedere de la ANPIS - Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, email: secretariat@mmanpis.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina noua in concediul de crestere copil Mikigava Mikigava Ce trebuie facut in cazul unei noi sarcini in timpul concediului de crestre copil. Unde pot gasi informatii relevante si de actualitate? (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru al doilea copil aba1011 aba1011 Buna ziua.Am un copil de 10 luni si beneficiez de indemnizatia de 85% sau cat a mai ramas 70-75%,daca sunt insarcinata din nou ce indemnizatie voi mai primi la ... (vezi toată discuția)
Acordarea stimulent pentru tatal copilului ioana_moga12 ioana_moga12 La data de 31.03.2018, copilul face 2 ani. In prezent eu primesc indemnizatie de crestere copil. In perioada 28.02.2018-02.03.2018 trebuie sa nasc al doilea ... (vezi toată discuția)