avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratii ANAF pentru PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratii ANAF pentru PFA

Buna ziua!
Saptamana aceasta am infiintat un PFA si am trecut si pe la ANAF pentru a depune declaratiile necesare. Acolo mi s-a spus ca daca doar ce am infiintat PFA-ul, trebuie sa depun un dosar cu documentele pe care le-am obtinut de la ONRC si declaratia 220.
Am cateva nelamuriri in privinta declaratiilor. Este suficienta doar declaratia 220? Nu este nevoie sa depun si declaratia 600 (in declaratia 220 am declarat un venit estimativ mai mic de 5.000 LEI)?
Mai trebuia sa depun si alte declaratii inafara de 220?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:32, 22 Aprilie 2017
Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul
net anual în sistem real precum și persoanele fizice care realizează venituri din activități
independente și care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, se încadrează în categoria asiguraților obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc
următoarele condiții, după caz:
a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor
efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând
contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;
b) venitul lunar estimat a se realiza, potrivit “Declarației privind venitul estimat/norma de
venit” (formular 220), depusă la organul fiscal competent, depășește 35% din câștigul salarial
mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și își încep
activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
Câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 este 3.131 de lei.
Rezultă că o PFA datorează pentru pensie cel puţin 288,20 lei (35% x 3.131 lei x 26,3%) pe luna.
Daca ati trecut asa cum spuneti in d220, nu mai depuneti d600 dar oricum, anul urmator cand veti depune d200 o sa se faca regularizarea si la cas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarati anaf chiricaclaudia chiricaclaudia Buna seara. Ce declaratii trebuie sa depun pe 2017 la ANAF pentru intreprindere individuala si pana cand.multumesc (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc la pensie daca am ii MarceP MarceP Am o nelamurire.am edschis anul trecut un II si inca nu am platit la pensie.pentry sanatate platesc .este obligatoriu sa platesti si pentru pensie?cum se face ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 cas steef steef Buna seara, In luna ianuarie 2016 am depus la finante declaratia 600 referitoare la CAS . In anul 2015 am realizat un venit impozabil de 36.633 lei si din ... (vezi toată discuția)