avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare CCM - acordare venituri suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare CCM - acordare venituri suplimentare

Buna ziua,

Sunt angajat ca cercetator stiintific gradul II intr-un Institut de Cercetare si va scriu in numele mai multor colegi. Recent, presedintele Sindicatului (care se pare ca nu este reprezentativ la nivel de unitate) a dat in judecata Institutul si pe Directorul General pe motiv ca CCM-ul incheiat anul trecut si inregistrat la ITM nu ar fi legal. Mentionez ca respectivul CCM a fost negociat cu reprezentantii salariatilor alesi prin vot in anul 2016. In aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa supende CCM-ul (conform dosarului inregistrat pe rolul Tribunalului Ilfov) pana la solutionarea definitiva a contestatiilor formulate impotriva acestui contract. Mentionez ca acest proces are ca obiect final anularea CCM-ului.

In domeniul nostru, ca sa iti poti asigura salariul, trebuie sa castigi proiecte la diferite competitii lansate, din cand in cand, de catre Ministerul Cercetarii. Mentionez ca exista o ordonanta si anume HG 475/2007 (Anexa 3) prin care au fost stabilite plafoanele pe baza carora se pot calcula salariile la contractele de finantare. In momentul de fata, Directorul General sustine ca prin Codul Muncii el este obligat sa plateasca salariile doar la nivel de CIM, fara venituri suplimentare din proiectele de cercetare castigate conform HG amintita mai sus (banii exista FIZIC in conturile Institutului, fiind virati prin OP de Ministerul Cercetarii) motivand ca nu are acoperirea legala sa faca acest lucru (care ar insemna Acte Aditionale la CIM) din cauza suspendarii CCM-ului.

Am urmatoarele intrebari la care v-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde:

1. Daca avem CCM suspendat, care sunt legile ce guverneaza activitatea intr-un Institut de Cercetare?

2. Exista posibilitatea ca Directorul General sa faca, totusi, negocieri individuale si sa modifice CIM-urile existente, prin adaugarea acestei ordonante ca modalitate de plata a veniturilor suplimentare peste grila de 100% CIM ?

3. Daca este legal si nu se doreste acest lucru, ce ramane de facut ? Sa dam in judecata Conducerea Institutului pentru ca nu isi respecta angajamentele luate la inceputul derularii proiectelor si anume ca pune la dispozitia directorilor de proiecte toate elementele necesare derularii si finalizarii in bune conditii a acestora?

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul d-voastra.
Cu respect,

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 28 Aprilie 2017
CCM nu reglementeaza activitatea unei institutii , ci stabileste clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Il lipsa lui, pentru relatiile de munca exista Codul Muncii, regulamentul intern si/sau c.i.m.

HG 475/2007 prevede limita maximă a costurilor salariale, fara a exista obligativitatea acordarii acesteia.

Intr-adevar, conform Codului Muncii, angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Salariul individual se poate stabili prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
Buna seara.

Va multumesc foarte mult pentru raspuns dar nu stiu in ce masura am reusit sa ma fac inteles. Eu sunt directorul unui proiect de cercetare si ma intereseaza concret ce solutii am in lipsa unui CCM ca sa imi pot completa salariul de baza cu niste sume suplimentare (care, repet, exista fizic in contabilitate), provenite din contractul amintit si plafonate de HG 475/2007.

In Codul Muncii nu cred ca este mentionata aceasta HG, ea este specifica domeniului meu de activitate.

In ROI nu cred ca se poate trece legal posibilitatea de a incasa venituri suplimentare in cazul in care exista sume in acest sens. Daca da, in baza carei legi se poate face asta?

In momentul in care se umbla la CIM pentru negocieri individuale, acestea se pot face doar pe o perioada determinata (pana la finalizarea proiectului), deoarece in lipsa acestuia, nimeni nu imi poate garanta un venit suplimentar salariului de baza. Mai mult, in lipsa unui CCM, cred ca sansele ca sa raman fara un loc de munca odata cu finalizarea proiectului cresc drastic...

In speranta ca am reusit sa ma fac inteles, astept parerea d-voastra si va multumesc foarte mult.

Cu respect,
Ducas a scris:

....
In ROI nu cred ca se poate trece legal posibilitatea de a incasa venituri suplimentare in cazul in care exista sume in acest sens. Daca da, in baza carei legi se poate face asta?
....




Art. 242 C.mun.
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
....
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
....

Deci in regulamentul intern se poate prevede asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de cercetare disciplinara - lege care sa prevada: continut, componenta comisie, reguli oanaportar oanaportar Directorul institutiei publice vrea sa emita o Decizie de cercetare disciplinara. Codul muncii nu spune nimic despre o asemenea Decizie. Exista o Lege ... (vezi toată discuția)
Salariu platit mamei la nasterea copilului veveritzab veveritzab Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Eu sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in aprilie. Lucrez la o societate cu peste 100 angajati, nu ... (vezi toată discuția)
Cim (contract individual de muncă) sexu sexu dacă se refuză negocierea CIM , cât timp să aștept sau ce pot face ? menționez că lucrez din 1999 ,și este vb de refuzul de a negocia ,deși am făcut ... (vezi toată discuția)