avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... salariu platit mamei la nasterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

salariu platit mamei la nasterea copilului

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
Eu sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in aprilie. Lucrez la o societate cu peste 100 angajati, nu etse indtitutie de stat, nu exista contract colectiv de munca la nivel de unitate, exista doar un regulament de ordine interioara.
As vrea sa stiu daca pot primi un salariu mediu brut pe unitate, daca acesta nu este stipulat in regulamentul intern si in baza carei legi.
Stiu ca, daca la nivel de unitate nu este incheiat niciun contract colectiv de munca atunci se aplica prevederile din CCM la nivel national.
Va rog sa imi spuneti daca este in viguare contractul colectiv la nivel national 2008-2014 pentru ca in codul muncii se face referire la acesta.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:43, 5 Februarie 2015
Nu exista contract colectiv la nivel national in acest moment. Ultimula expirat in 2010.
Daca nu avti ccm la nivel de unitate sau de sector de activitate care sa prevada acest salariu, atunci nu exista temei pentru acordare. El nu este prevazut in nici o lege.
Multumesc pentru raspuns.
Intrebarea si nelamurirea mea atunci este:
Daca din 2010 nu exista un contract colectiv de munca la nivel national, de ce in codul muncii se face referire la contractul colectiv de munca?
Daca angajatorul nu a incheiat un contract colectiv de munca la nivel de unitate desi are peste 21 de angajati care este legea aplicabila pentru conditiile de munca ale angajatului? Inseamna ca angajatorul nu are obligatia sa acorde nici zilele libere legale pentru acestea nu sunt mentionate nicaieri.

Multumesc
Codul muncii se refera la contrcte colective pentru ca acestea pot exista. Este, ca sa zic asa,o intaamplare ca momentan nu exista un ccmnational, dar asta nu unseamna ca nu ar putea exista. La fel si cu contractele de ramura, sector de activitate sau la nivel de unitate.
Daca angajatorul nu are ccm la nivel de unitate, se va raporta la legislatia generala, codul muncii, legi speciale, hot. de guvern,ordine de ministru etc. aplicabile in diverse domenii de activitate. Pentru detali individuale, se va aplica reg. intern.
Daca cititi cu atentie,veti vedea ca in codul muncii se prevedeca x aspect va fi conform ccm aplicabil, sau, in lipsa acestuia, conform reg. intern.

Cat despre zilele libere, aveti dreptate. Acele zile libere suplimentare, care nu sunt prevazute in codul muncii, sunt la latitudinea angajatorului. Cele din cod sunt obligatorii pentru ca sunt in cod.
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
smeagull, utilizator
1. Nu exista obligativitatea incheierii unui contract colectiv de munca.

2. Legea dialogului social, nr.62/2011, spune:

Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
...

3. Deci exista numai obligativitatea negocierii colective in cazul in care intr-o unitate cu cel putin 21 de salariati se hotaraste incheierea unui CCM.

veveritzab a scris:

....
Daca angajatorul nu a incheiat un contract colectiv de munca la nivel de unitate desi are peste 21 de angajati care este legea aplicabila pentru conditiile de munca ale angajatului? Inseamna ca angajatorul nu are obligatia sa acorde nici zilele libere legale pentru acestea nu sunt mentionate nicaieri.

Multumesc



Legea aplicabila este principiul libertatii de vointa contractuale. In lipsa unor dispozitii prevazute in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern cu privire la acordarea unui astfel de ajutor, partile pot stabili prin negociere asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca o fima nu are ccm la nivel de unitate semnat cu angajatii ce legi se aplica in acest caz? alissro alissro Buna ziua, Am o intrebare daca se poate: Avand in vedere ca CCM la nivel national nu mai este valabil, ce legi se aplica pentru angajatii unei firme care nu ... (vezi toată discuția)
Zile libere casatorie 2012 ionica86 ionica86 Buna ziua. Anul acesta oficiez casatoria si vreau sa stiu daca mai am dreptul la 5 zile libere platite asa cum era inainte. In noul cod al muncii doar se ... (vezi toată discuția)
Contract munca nivel national si salariu compensatoru mon_maria mon_maria Buna ziua. O firma cu 8 salariati, a facut 1 concediere individuala ce nu tine de pesoana salariatului. Este obligata sa plateasca salariu compensatoriu? ... (vezi toată discuția)