Am o intrebare daca se poate: Avand in vedere ca CCM la nivel national nu mai este valabil, ce legi se aplica pentru angajatii unei firme care nu are semnat nici pana in prezent un CCM la nivel de unitate? Mai garanteaza cineva de exemplu cele 5 zile care erau libere in caz de casatorie, nastere copil, etc. Este posibila o astfel de functionare?
Doar initierea negocierii unui CCM la nivel de unitate este obligatorie, insa nu si incheierea unui astfel de contract.
Totusi in lipsa lui, ramane obligatoriu "regulamentul intern" care ar trebui sa cuprinda toate drepturile si obligatiile partilor, inclusiv zile libere platite, daca angajatorul doreste acest lucru.
Trebuie sa cautati daca nu cumva se aplica un CCM la nivel de sector (fosta ramura) de activitate.
Gasit contractele pe sector pe site-ul Ministerului Muncii.
Daca nu se aplica nici un CCM, si nici Reg. Intern nu prevede nimic, se aplica doar drepturile minime din Codul muncii. In exemplul dvs., nu mai garanteaza nimeni cele 5 zile libere la casatorie.
Multumesc mult pentru raspuns. Si daca nici regulamentul intern nu dispune nimic in acest sens, asta este .... ne cautam altceva mai bun :)
O zi frumoasa va doresc. Multumesc mult.
Ccm - firma
ContSters60781
Luna aceasta imi expira CCM - la nivel de firma si nu mai sunt sigura ce am de facut.
Trebuie sa merg la ITM pentru inregistrarea urmatorului, ca pana ... (vezi toată discuția)