avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere minor cu domiciliul in afara tarii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere minor cu domiciliul in afara tarii


Buna ziua. eu si fostul meu sot am divortat pe teritoriul ciprului unde s-a stabilit si obligatia fostului sot , printr-o hotarare judecatoreasca , de a plati o pensie minima pe economie de intretinere minori pentru fiul nostru ( 230 euro ). avem custodie comuna dar copilul este dat in grija mea la domiciliul meu, care momentan este legal in cipru. intre timp fostul sot s-a intors si s-a stabilit definitiv in romania , si a apelat in instanta pentru o recalculare a pensiei minime la care era obligat motivand ca salariiul din romania nu-i permite plata pensiei de intretinere integral pe care statul cipriot il obliga sa o plateasca. Eu am serviciul stabil in cypru, fiul nostru in varsta de 7 ani urmand cursurile scolare din cypru. In ce masura i se poate acorda dreptul de micsorare al pensiei tinand cont ca ea este calculata ca minimul pe economie privind situatia economica a statului cypriot unde minorul isi are domiciliu stabil,???? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 23:22, 22 Aprilie 2017
Are mai toate sansele pt ca pensia e raportata la venitul parintelui, 1/4 din el daca e vb doar de un copil. Ori daca el nu mai castiga cat in Cipru, de unde ?
Nu conteaza unde se cheltuie pensia, ci de unde provine venitul, cand e vb de stabilirea pensiei.
cred eu ca e un pic mai complicat cazul nostru, instanta i-a respins cererea pe motiv ca fiind nefondata si incompetenta teritoriala. Trebuie sa specific ca tatal a parasit cypru la alegerea lui nefiind obligat in nici un fel, cu atat mai putin economic sa faca acest lucru, a facut-o constient fiind de urmarile asupra copilului, atat economic cat si raportat la relatia tata- fiu, lucru pe care l-am si declarat in instanta. Stiu ca pensia e calculata la 1/4 din salariul net, dar in aceelasi timp nu se tine cont si de nevoile copilului ??? Raportat la nevoile lui din cypru, cand numai scoala copilului costa 70 de euro pe luna , pensia de intretinere fiindu-i calculata undeva la 50 de euro nu se i-a in calcul ideea ca fiind insuficienti ??? si repet, totul raportat la faptul ca a creat aceasta situatie cu buna stiinta si voit. Nu numai ca din punctul meu de vedere este abandon dar acest abandon mai vine insotit si cu o doza imensa de nepasare si nesimtire. Intrebare, dat fiind situatia,...cum ar trebui sa actionez eu ca mama, astfel incat sa nu intervin nicicum in relatia tata-fiu, dorind ca aceasta sa fie una cat se poate de normala tinand cont si de distanta, dar in aceelasi timp sa imi pot permite si minimul de trai pentru fiul meu in conditiile in care tatal , oarecum constient a ales sa se retraga partial si voit sa contribuie cu o suma infima la cresterea si educatia copilului ???
Doamnă, dacă nevoia vă îndreptăţeşte să solicitaţi un ajutor mai substanţial, realitatea nu vă poate da satisfacţie, pentru că:
-omul se naşte liber şi trăieşte unde doreşte
-de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere
-dvs. şi copilul trăind în Cipru, competenţa este a autorităţilor din Cipru
-din punctul de vedere al autorităţilor din Romania, pensia alimentară raportată la venitul minim din Romania nu înseamnă abandon
Vedeţi şi Dvs. dacă statul cipriot ajută familiile monoparentale sau acordă ajutoare pentru copii.
Nu pensia alimentara , indiferent de ce suma vorbim , e ceva care ma face sa folosesc termenul de abandon, ci alegerea tatalui de a parasi tara in care se afla copilul intr-un moment cand economic sa spunem castiga dublul salariului minim pe economie si avea libertatea de a petrece timp si de a lua parte la toate activitatile copilului lui. daca ar fi fost obligat sa paraseasca cypru nu mai foloseam acest termen, dar cand o faci de buna voie , constient fiind de urmari, cam cum ar trebui sa il numesc, legal vorbind ???
Am folosit termenul de ^nesimitire^ dar nu am specificat de ce, pe langa cererea de micsorare a pensiei de intretinere ( cu care sincer vorbind nu am nimic impotriva ), a cerut si dreptul de a putea lua copilul la locuinta lui din Romania pe perioada vacantelor, fara a contribui financiar pe motiv ca nu ii permite situatia economica actuala, costurile suportandu-le eu, integral. Parintii care au minorul in intretinere, de cele mai multe ori sunt acuzati ca tocmai din cauza neantelegerilor economice dintre ei, incearca sa loveasca in parintele obligat la o pensie alimentara prin neacordarea drepturilor conform legii a legaturi dintre el si copil, iar eu tocmai dilema asta o am, cam cum as putea sa fac in asa fel incat sa imi pot permite legal si moral , sa pastrez o legatura amiabila si normala din toate punctele de vedere cu tatal copilului , permatand in aceelasi timp si o legatura tata-fiu cat se poate de normala in conditiile in care costurile si formalitatile trebuiesc suportate de mine?? asta neluand in calcul faptul ca oricum pensia de intretinere la care ar fi obligat e insuficienta si faptul ca s-a ajuns in aceasta situatie tocmai pentru ca tatal a creat-o constient si voit. ( eu sunt salariata si paltita cu minimul pe economie 750 de euro din care 300 euro se duc lunar pe chiria locuintei )
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Aprilie 2017
lilianastavarache, utilizator

Alte discuții în legătură

Program vizita minor buna_nana buna_nana Buna seara Pentru ca sunt o bunica care-si face griji pentru nepotel si are insomnii,s-a gindit sa va ceara un ajutor in lamurirea problemei care o are unul ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna adagrig adagrig Buna ziua. In septembrie s-a incheiat procesul prin care am cerut pensie alimentata si custodie deplina a copilului minor rezultat dintr-o relatie. Am ... (vezi toată discuția)
Bunicii paterni si programul de vizitare turcudaniela turcudaniela Buna ziua, Luna viitoare am primul termen in procesul de divort, fostul sot este plecat din tara si l-a imputernicit pe tatal lui sa il reprezinte....tatal ... (vezi toată discuția)