avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general sponsorizare angajati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

sponsorizare angajati

Bună ziua,tuturor,am o nelămurire privind sponsorizarea propriilor angajați și aș dori să mă ajutați pentru că nu sunt contabil și nu mă pricep.Am un angajat care prin natura serviciului este aproape tot timpul plecat în delegație(montează și automatizează linii tehnologice de îmbuteliat suc,apă,face și întreținere a liniilor deja montate).Pe lângă salariul pe care îl dau ,dacă aș vrea îl motivez mai mult aș putea printr-un contract de sponsorizare,prin care eu să-i platesc o anumită sumă să zicem pt.întreținerea copilului pentru că el este tot timpul plecat sau pentru altceva orice..?
Copilul are 11 ani,are mamă,nu este bolnav-ca sa înțelegeți cât mai clar situația-.
Am auzit de mecenat,nu stiu cum se aplica,dar dacă angajatul la care mă refer este rudă si asociat al firmei cred că problema se schimă,privind sponsorizarea.(nu pot fi sponsorizate persoane de gradul 1sau afini pana la gradul 4... cam asa ceva)
Cum mă sfătuiți să fac,ce bază legală am?Am discutat cu contabila și cred că nu prea știe ce să zică de aceea apelez și la voi.Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 15:50, 29 Septembrie 2009
Pentru detalii, inclusiv mecenat va sfatuiesc sa consultati Legea nr. 32/1994 actualizata in 2006 unde puteti cu usurinta sa gasiti avantajele si limitele intentiei dv.
Legea 32/1994 actualizata cu modificarile si completarile ulterioa vă va lamuri in acest sens.
Nu se incadreaza pt ceea ce doriti dvs.
Inteleg ca doriti sa va stimulati salariatul cu sume de bani care sa nu atraga si cotributii sociale, impozit pe venituri.
in afara tichetelor de masa si a celor cadou (pana la 150 lei), orice suma acordata se trateaza drept venit salarial si de aici toate obligatiile catre stat.
fara sa am legea acum 32/1994 de care v-au spus deja colegii , as zice la fel ca @feni ca nu prea merge ....
Ati putea sa analizati urmatoarele :
-"cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor,*) cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul, pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ", din art 21 alin 3 lit c cod fiscal ; acestea sint sume deductibile limitat, si anume 2% la fondul pe salarii

*)limitat la Craciun , Paste , 1 iunie aplicabil si la darurile in bani,si la cele in bunuri, neimpozabil la salariat cf art 55 alin 4 lit a

Sau , din art 21 alin 3 literele :

- j) cheltuielile efectuate în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant;

k) cheltuielile cu primele de asigurare voluntară de sănătate, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 250 euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant;

Si norme :
351. Intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (3) lit. j) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile înregistrate de angajator în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 200*)) de euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării cheltuielilor.

**)va rog, cititi 400 euroi si aici, au "uitat" sa modifice si normele

352. Sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) lit. k) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile cu primele de asigurare voluntară de sănătate, efectuate de angajator potrivit Legii privind reforma în domeniul sănătăţii nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării cheltuielilor.

Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Buna ziua,vă mulțumesc tuturor,am înțeles ,in ceea ce privește sponsorizarea nu am ce să fac; doar premii,bonuri si alte sume care vor atrage și impozit si toate celelalte...Am văzut și legea 32/94 despre care s-a scris dar nu prea m-am descurcat cu ea în ce mă privește.Asta este !Știam eu că nu prea am alternativte în afară de cele date de d-na consultant fiscal Magda Staicu.Vă mulțumesc mult tuturor.O zi bună.
Art. 8. - (1) Persoanele fizice sau juridice române, care efectuează sponsorizări în domeniile prevăzute la art. 4, beneficiază de reducerea bazei impozabile cu echivalentul sponsorizărilor, dar nu mai mult de:
a) 10% din baza impozabilă pentru sponsorizări în domeniile: cultură, artă, învăţământ, sănătate, asistenţă şi servicii sociale, acţiuni umanitare, protecţia mediului;
b) 8% din baza impozabilă pentru sponsorizări în domeniile: educaţie, drepturile omului, ştiinţă-cercetare fundamentală şi aplicată, filantropic, de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice, sport - cu excepţia fotbalului;
c) 5% din baza impozabilă pentru sponsorizări în domeniile: religios, social şi comunitar, reprezentarea intereselor asociaţiilor profesionale, fotbal.
(2) Persoanele fizice sau juridice române, care efectuează acte de mecenat în condiţiile prezentei legi, beneficiază de reducerea bazei impozabile cu echivalentul acestora, dar nu mai mult de 10% din baza impozabilă.
(3) Totalitatea reducerilor aplicate bazei impozabile pentru sponsorizările efectuate potrivit alin. (1), cumulate cu cele aferente actelor de mecenat, nu poate depăşi 10% din venitul sau din profitul impozabil, după caz.
(4) Persoanele fizice sau juridice străine, care datorează statului român, conform legislaţiei în vigoare un impozit pentru un venit realizat în România şi care efectuează sponsorizări sau acte de mecenat, beneficiază, de asemenea, de reducerea bazei impozabile cu echivalentul în lei al sponsorizării sau al actului de mecenat, calculat la cursul de schimb valutar al zilei, la data efectuării transferului de proprietate, în aceleaşi cote aplicate persoanelor fizice sau juridice române, conform alineatelor precedente.

Art. 8. - (1) Persoanele fizice sau juridice române, care efectuează sponsorizări în domeniile prevăzute la art. 4, beneficiază de reducerea bazei impozabile cu echivalentul sponsorizărilor, dar nu mai mult de:
a) 10% din baza impozabilă pentru sponsorizări în domeniile: .......
NU INTELEG AJUTATI-MA VA ROG,de exemplu daca eu fac o sponsorizare de 500 lei , cum adica beneficiez de reducerea bazei impozabile, cum se procedeaza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizari Elleny Elleny Buna! Va rog daca poate cineva sa imi spuna si mie care este modificarea legislativa privind sponsorizarile? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Angajatorul poate plăti și deduce cheltuiala cu facultatea angajatului? kennji kennji Buna ziua O firma poate platii facultatea pentru un salariat al ei ? Daca da, Este deductibil fiscal ? (vezi toată discuția)
Sponsorizare fefe48 fefe48 buna dimineata....daca Legea nr. 32/1994, legea sponsorizarii, este in vigoare as dori sa aflu ce avantaje are o companie care sponsorizeaza un act de ... (vezi toată discuția)