avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... terenuri suprapuse
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

terenuri suprapuse

Am o suprafata de teren reconstituita pe legea nr.18/1991 si intrucat topograful spune ca sunt niste suprapuneri pentru suprafetele de teren din acte a convocat vecinii spunand ca are ne-voie de nu stiu ce declaratii din partea lor. Este corect sa se intample asa?
Cel mai recent răspuns: Anna63 , utilizator 10:26, 19 Septembrie 2009

Potrivit art. 25 pct. 5 din Regulamentul din 13 octombrie 2006 privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară
(5)Convocarea părţilor se face după cum urmează:
a)proprietarii vecini vor fi convocaţi de către persoana autorizată prin scrisoare recomandată, conform modelului prevăzut în anexa nr. 19, cu confirmare de primire, şi prin afişare la domiciliul / sediul proprietarului vecin, la locul situării imobilului, la sediul primăriei sau prin publicare într-un ziar local, cu cel puţin 5 zile înainte de data stabilită pentru identificarea limitelor;


De vreme ce legea indica in mod expres cum anume trebuiesc convocati proprietarii vecini inseamna ca este in regula sa fie chemati inDeci este corect sa procedeze astfel.

Daca vi s-a reconstituit dreptul de proprietate conform Legii nr. 18/1991 si ati primit un Titlu de Proprietate, nu poate topograful sa schimbe nimic din Titlu, acest luicru se face numai de catre Instanta, la cererea partii interesate, care ar cere anularea totala sau partiala a titlului... Poate nu am inteles eu bine problema Dvs., cum e cu suprapunerile pentru suprafetele de teren??Ce vreti sa spuneti?
danpope10 a scris:

Am o suprafata de teren reconstituita pe legea nr.18/1991 si intrucat topograful spune ca sunt niste suprapuneri pentru suprafetele de teren din acte a convocat vecinii spunand ca are ne-voie de nu stiu ce declaratii din partea lor. Este corect sa se intample asa?


Ordin nr. 634/2006
din 13/10/2006
pentru aprobarea Regulamentului privind conţinutul şi
modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale în vederea
înscrierii în cartea funciară



Art. 24. - (1) Răspunderea privind cunoaşterea limitelor imobilului, indicarea, şi conservarea acestora revine proprietarului.

(2) Răspunderea pentru corectitudinea întocmirii documentaţiei şi corespondenţa acesteia cu realitatea din teren, precum şi pentru identificarea şi materializarea limitelor imobilului în concordanţă cu actele doveditoare a dreptului de proprietate puse la dispoziţie de proprietar, revine persoanei autorizate.

(3) Răspunderea pentru atribuirea numărului cadastral, confirmarea suprafeţei rezultată din măsurători şi integrarea imobilului în baza de date revine specialistului care a efectuat recepţia cadastrală.


Art. 27. - Dacă la recepţia documentaţiei cadastrale se identifică erori care depăşesc toleranţa admisă pentru limitele imobilelor învecinate, de 40 cm pentru imobilele împrejmuite şi 80 cm pentru imobilele neîmprejmuite, rezultate din erorile de poziţie absolută ale punctelor, stabilite la art. 7 alin. (3), se procedează astfel:

a) se informează şi se convoacă proprietarii imobilelor în cauză şi persoanele autorizate care au executat documentaţiile, prin adresa întocmită conform anexei nr. 8;
b) proprietarii imobilelor rezolvă neînţelegerile pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, în baza modalităţilor de soluţionare tehnică, prin modificarea documentaţiilor cadastrale identificate de persoanele autorizate, în termen de 10 zile lucrătoare de la data indicată în adresa de convocare, în cazul nerespectării termenului din vina persoanei autorizate, aceasta va fi sancţionată cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei sau suspendarea autorizaţiei, conform art. 64 alin. (2) litera g) şi alin. (3) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată;
c) Orice neînţelegeri, care nu se pot rezolva pe cale amiabilă între proprietari, se vor soluţiona de către instanţele judecătoreşti, în acest caz, documentaţia cadastrală se respinge.




ANEXA Nr. 18
la regulament

Proces-verbal de vecinătate
a imobilului situat în unitatea administrativ-teritorială
. ..........................................
Încheiat la data ................

In temeiul Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996,
republicata, in conformitate cu Regulamentul privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara,
subsemnatii:
........................
(nume, prenume/denumire, domiciliul/sediul, act de identitate/CUI seria, nr.)
am procedat la recunoasterea si stabilirea limitei si vecinatatilor imobilului situat in
.....................
..................
Str. ................................ nr. ...............,

dupa cum urmeaza:

Limita incepe din punctul nr. ....................... marcat pe schita
anexata, situat in


vecinatatea ............................ la
...................................................
si trece prin punctele (se completeaza dupa materializarea punctelor, cu numarul
fiecarui punct
si se face o descriere a traseului limitei si vecinatatilor)
....................................
................................................................................
............... .
Punctele situate pe limita imobilului, felul materializarii, destinatiile si
categoriile de
folosinta, forma si traseul limitei si numele/denumirea vecinatatilor sunt prezentate in schita anexata, semnata de noi, care face parte integranta din prezentul proces-verbal.
Subsemnatii proprietari ai imobilelor invecinate cu imobilul a carui
suprafata se modifica, recunoastem, sub sanctiunile prevazute de art. 292 Cod Penal, limitele stabilite prin prezentul proces-verbal si schita anexa, fiind de acord cu acestea.
Prezentul proces-verbal a fost incheiat in ...... exemplare (cate un exemplar pentru fiecare parte semnatara si unul pentru documentatia cadastrala).

Proprietar,…………………………………….

Proprietarii imobilelor invecinate:
...................................
...................................
...................................
Persoana autorizata ................................, certific faptul ca semnaturile apartin
proprietarilor imobilelor invecinate.

NOTÃ:
Certificarea se va face prin semnătura şi parafa persoanei autorizate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documentatie cadastrala Aurelian Gherasim Aurelian Gherasim Daca un vecin isi face documentatie cadastrala si nu ma cheama la fata locului, si ma deposedeaza de o parte din teren. Ce pot sa mai fac? (vezi toată discuția)
Proces verbal de vecinatate Maryanna88 Maryanna88 Bună ziua! A venit un vecin cu proces verbal de vecinătate. Are un teren și vrea sa construiască o casă. Nu este vecin direct cu noi. Noi suntem în ... (vezi toată discuția)
Cererea eliberare acord vecinatate trebuie semnata de ambii soti? iosif szasz iosif szasz Conform cerintelor din C.U. am depus catre Consiliul local(care imi este vecin-pasune comunala),cerere pentru eliberare acord autentificat al vecinilor si ... (vezi toată discuția)