avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechime munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechime munca

Buna ziua,

Daca am contract de munca pe perioada determinata in Grecia - si platesc aici toate asigurarile sociale - vechimea astfel dobandita poate fi trecuta pe cartea de munca din Romania?

Ce poate fi facut in acest sens?

Cine trebuie sa se adreseze la ITM (presupun) - eu sau angajatorul din Grecia?

De asemenea, stiti dupa cate luni de munca (perioada determinata) pot obtine indemnizatia de somaj din Grecia?


Multumesc!

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:44, 19 Septembrie 2009
Ca sa va poata fi trecuta vechimea in munca dobandita in strainatate trebuie sa fiti angajata in Romania.
Potrivit Decretului nr.92/1976,perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

In Grecia, o persoană salariată a cărui contract de muncă a încetat urmare a deciziei angajatorului sau a expirat, şi care a fost asigurat la sucursala de şomaj OAED-Manpower Employment Organisation, îndreptăţeşte subiectul la alocaţia de şomaj OAED.

Condiţii de acordare- Când persoana beneficiază de alocaţie prima dată

Persoana trebuie să fi lucrat 80 de zile în fiecare din cei doi ani care preced
situaţia de şomaj. Oricum, ea trebuie să aibă 125 de zile de muncă în ultimele 14 luni, fără a le număra pe ultimele 2 luni. Alocaţia de şomaj se plăteşte unei persoane asigurate care are 200 de zile de muncă în cei 2 ani care preced situaţia –fără a le număra pe ultimele 2 luni- din care cel puţin 80 de zile trebuie să fie în fiecare an.
Durata acordării depinde de câte zile a muncit persoana asigurată în perioadele de timp menţionate mai sus (14 luni, 12 luni şi 2 ani).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare indemnizatie somaj B. Stefan B. Stefan Contractul individual de munca (peste 2 ani vechime) este incetat conform art.55 lit.b din C.M. din data de 19.02.2009. Se mai poate beneficia de indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? zizi_trifan zizi_trifan Buna ziua! In urma refuzului de a-mi fi primit dosarul pentru indemnizatia de somaj,m-am adresat in scris ,si am primit urmatorul raspuns ,, se respinge ... (vezi toată discuția)
Vechimea din strainatate grecia dymytry dymytry ce pasi trebuie sa urmez si de unde as putea sa incep pentru a avea dovada anilor lucrati in strainatate (am nevoie pentru sporul de vechime la locul de munca ... (vezi toată discuția)