avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am dreptul la somaj?

Buna ziua! In urma refuzului de a-mi fi primit dosarul pentru indemnizatia de somaj,m-am adresat in scris ,si am primit urmatorul raspuns ,, se respinge dreptul de indemnizatie (stagiu de cotizare 9 luni si 25 zile),deoarece pentru persoanele care au CIM si au si calitatea de pensionari nu se datoreaza contributii la bugetul asigurarilor pentru somaj ,,Precizez ca 14 luni am fost pensionat Gr.III de invaliditate cu drept de munca 4h,perioada in care am lucrat si contribuit la somaj program de 4h.Din raspunsul primit inteleg ca nu trebuia sa platesc contributii ? chiar daca eram angajat cu CIM cu program de 4h?Am drept de contestatie,sa ma adresez instantei judecatoresti?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: zizi_trifan , utilizator 12:54, 11 Iunie 2011
1. Agentia de Somaj are dreptate. Iata ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.
(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
...
2. Nu puteti sa fiti si pensionar si beneficiar al indemnizatiei de somaj, in acelasi timp.
3. Angajatorul nu a procedat legal cand v-a retinut contributia pentru somaj. Solicitati sa va restituie contributia retinuta ilegal.
4. Ce sa contestati la instanta de judecata? O decizie legala a Agntiei de Somaj?
Va multumesc pentru raspuns.As dori sa aflu,daca la incetarea CIM pe perioada determinata de 3 luni pot beneficia de somaj?
Incetarea de drept a CIM pe perioada determinata (art.56i din Codul muncii) va da dreptul la indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni cotizate la somaj.
Cu respect,va multumesc,sa aveti o zi buna in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si concediu postnatal khrik_1977 khrik_1977 lucrez din 12 aprilie 2011 la o firma cu contract pe perioada determinata de 3 luni. in cazul in care firma nu-mi mai prelungeste contractul in data de 12 ... (vezi toată discuția)
Incetare cim cu acordul partilor diana24 diana24 Documentul de incetare de ambele parti isi exercita influenta in ziua incheierii sau in ziua cand fostul angajat il semneaza.De exemplu el a fost realizat pe 1 ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj peugen68 peugen68 Buna ziua, sunt pensionar la limita de varsta < din sistemul minier la 45 ani > si-n prezent sunt angajat ca si asistent personal pentru tatal meu - ... (vezi toată discuția)