Buna ziua! Am si eu o intrebare.. pe anul trecut am 21 de zile de concediu plus cele de pe anul acesta, firma la care lucrez nu vrea sa imi dea cerere pt concediu ...cum trebuie sa procedez sa primesc cateva zile de concediu...Multumesc
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.
Ok..si daca eu am o prima de 500 lei pe care am luat.o luna de luna timp de un an jumate si ma duc la itm cum ca nu imi dau concediu si ei se ,,supara ,, si nu imi mai dau prema,pot sa ii dau in judecata?(prema nu este inclusa in contract)eu o primesc pt ca am raspundere ....Multumesc
Daca amiabil nu se poate decide acordarea de CO ,atunci alte modalitati de actionare decat cele mentionate mai sus nu prea aveti.
Exista posibilitatea sa nu mai primiti prima , daca nu exista mentionata in reg.intern al angajatorului, in c.i.m. sau in c.c.m. aplicabil, si daca nu depuneti sesizari la ITM pentru nerespectarea legislatiei muncii.
Spor vechime!
Mariangym
Cum pot beneficia de zilele de concediu și de sporul de vechime? Am 27 de ani lucrați iar noul patron nu mi le acordă ,sunt angajat de 2 ani fară aceste ... (vezi toată discuția)