avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Daca parintele se intoarce mai devreme la serviciu, cu minim 60 zile, beneficiaza de stimulent de insertie. Care este data de la care poate depune documentele pt a obtine banii ? Daca documentele sunt depuse mai tarziu, (dupa o luna) beneficiaza de stimulent de la data când este inregistrata cererea sau de la data când a revenit la serviciu ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:32, 28 Mai 2017
Cel mai bine ar fi sa fie depuse inainte, pentru a nu avea surprize.
OUG 111/2010 și normele metodologice prevăd că, in cazul în care persoana se intoarce la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește până împlinește copilul vârsta de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.

Cele 60 de zile includ ”luna celuilalt părinte” .

In speta, daca se revine la munca cu cel puțin 60 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește până împlinește copilul vârsta de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.

Daca se revine la munca intr-o perioada cuprinsa intre o zi si 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, atunci stimulentul de insertie se va acorda doar pana la implinirea decatre copil a varstei de 2(3) ani.

Dreptul reprezentând stimulentul de inserţie se cuvine după cum urmează:

a) începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptăţită îşi reia activitatea profesională şi realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) de la data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 7 alin. (2) lit. b) din ordonanţa de urgenţă;

c) de la data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a), b) şi c);

e) începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul indemnizaţiei pentru creşterea copilului realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, şi plata acesteia se suspendă, dacă cererea este depusă în termen de 30 de zile de la această dată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de inserție Luiza Bamiopol Luiza Bamiopol Bună ziua! Copilul împlinește 2 ani pe 18.10.2017. Dacă m-am întors la muncă pe 18 august (61 zile) înainte primesc stimulentul până la 3 ani? Dacă ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a stimulentului de insertiea Lavyis Lavyis - Va rog frumos sa-mi spuneti cu cât timp înainte de întoarcerea la serviciu trebuie depus dosarul pentru acordarea stimulentului de inserție până la ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie SorinaCris SorinaCris Buna ziua,daca copilul implineste 2 ani pe 21 septembrie 2019,eu cand ar trebui sa ma intorc la munca ca sa primesc stimulentrul de insertie?Si tatal daca nu ... (vezi toată discuția)