avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca - disponibilizari colective
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca - disponibilizari colective

Daca nu exista CCM la o institutie bugetara apartinand M.T.I.(Min. TRansp. si Infrastrc.), nu avem sindicat(am fost sfatuiti sa nu ne constituim in asa ceva), de reprezentanti ai salariatilor nici nu se poate vorbi, urmeaza disponibilizari colective, cum se vor aplica dispozitiile codului muncii referitoare la aceste concedieri(consultare sindicate/repr. salariati, salarii compensatorii). Ce dispozitii legale se vor aplica in cazul inexistentei acestora? Multumesc pentru raspuns anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:03, 20 Septembrie 2009
hmm.. interesant... poate vor alege acum un reprezentant B-)
Altfel, desi nu stiu chichitele din sistemul bugetar, inclin sa cred ca deciziile de concediere vor fi atacabile in intsanta.
Ca sa beneficiezi de prevederile unui CCM nu este nevoie sa fii neaparat membru de sindicat.
Veti beneficia de prevederile CCM la nivel de ramura transporturi :) ...
Art. 3. – (1) Clauzele prezentului contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură transporturi produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile de transporturi şi activităţi conexe din ţară, indiferent de structura capitalului acestora.

Art. 80. – (1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.
:D Bun contract au facut cei de la transporturi!... minim 6 salarii!
Multumesc si e u de informatie, @freeelis :)
Dar ce parere ai, daca nu au nici reprezentanta al salariatilor, va fi considerata procederu de concediere colectiva viciata?
Nu ... daca va informa pe toti salariatii ca urmeaza a se efectua concedieri colective se poate presupune ca este indeplinita procedura. In aceste conditii, fiecare salariat va avea dreptul sa raspunda într-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

notificare concediere Lungu Constantin Lungu Constantin cat timp are efecte notificarea pentru cancedierea colectiva din momentul emiterii? (vezi toată discuția)
Salariul taximetristilor? bobo24 bobo24 ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist? (vezi toată discuția)
Ccm nivel ramura gentilom gentilom La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)