buna ziua, am sa incerc sa fiu cat mai scurta. o batrana s-a dus sa-si amaneteze ceva aur ca deh, e criza, s-a dus la o casa de amanet, nu s-a uitat ce a semnat, i s-a dat doar o hartiuta referitoare la operatiunea de amanetat cu data scadentei si valoarea pe care trebuie sa o restituie daca vrea sa-si recupereze aurul. cand s-a dus sa recupereze ce a amanetat, i s-a pus cica sub nas un document semnat de ea in care se preciza ca a primit imprumut suma de 1000 euro pe care daca nu o restituie in nu stiu ce termen, se percep penalizari si apoi s eva recurge la calea legala pentru obtinerea datoriei. asta faranicio legatura cu aurul amanetat. bun, presupun ca nu e legal, dar are vreo valoare un asemenea act in conditiile in care nu a fost incheiat in fata unui notar dar intra in categoria actelor sub semnatura privata, care, din cate am inteles, au valoarea unui act autentic. si daca nu are batrana de unde plati si nicio proprietate, ce poate pati? i s eva retine din pensie? va multumesc mult
Fiind vorba de o suma mare si un contract care nu a fost incheiat la notar, ar trebui sa fie si cel putin un martor.
Si apoi, de cand la un amanet se incheie si contracte de imprumut?
Trebuie de vazut exact continutul acelui inscris....si cred ca nu ar strica o plangere penala.
Fiind un inscris sub semnatura privata calea pana la a obtine ceea ce scrie in acel inscris este relativ lunga!
Daca doamna respectiva nu are bunuri (mobile sau imobile) executorul judecatoresc va pune poprire conform prevederilor legale!
Insa este o chestiune care poate dura multi ani de zile! Sa nu uitam ca exista mai multe faze procesuale--fond , apel , recurs!
femeia nu stie ce a semnat, cand a cerut o copie i s-a spus ca i se da doar ceea ce e legat de amanet. plus ca poate in acel contract putea la fel de bine sa fie specificat faptul ca a fost de fata in calitate de martor cutare si cutare, plus semnaturile lor, ea nu are cum sa dovedeasca contrariul. intrebarea mea e urmatoarea: va dati seama ca femeia nu poate are resurse financiare pentru un avocat, ce se poate intampla cel mai rau?
si inca o intrebare, sau constatare...deci te duci sa amanetezi ceva si te alegi cu un contract de imprumut, la fel de bine (stiu ca frizeaza paranormalul, dar nu ma mai mira), te duci sa-ti faci un card la banca, nu stai sa citesti toate foile acelea si te trezestu cu cine stie ce
La intrebarea "i se va retine din pensie?" raspunsul este "nu".
Nu se instituie popriri pe drepturile de pensie decat in temeiul unor titluri executorii.
Amanet aur
Livingston
Buna ziua !
As vrea sa stiu ce se intampla in cazul in care imprumuti o suma de bani de la un prieten, lasi ceva amanet( de ex un lantisor de aur ) si te ... (vezi toată discuția)