In urmă cu căteva luni am fost implicat intr-un accident rutier soldat cu distrugea autovehiculului meu însă noi am scăpat cu bine. După accident am incercat sa îmi recuperez paguba de la asigurator întrucât ambele mașini erau asigurate, însă aici m-am lovit de o problema,asiguratorul imi ofera doar 5800€ iar aceasta sumă nu imi acoperă dăuna masina valorand in jur de 8000€, menționez că nici eu nici cel vinovat nu dispune de banii necesari pentru a completa pentru a achiziționa autovehicul.Nu mi-se pare corect ca noi să fim nevoiți să ne milogim de cei cu asigurarea atât eu cat si cel vinovat am incercat in nenumărate rânduri să ii facem să înțeleagă că nu putem recupera masina.Ce variante ar fi in acest caz, dacă l-aș chema în instanță pe asigurator as avea castig de cauză?#-o
La dauna totala valoarea despagubirii este egala cu valoarea autoturismului la data accidentului din care se scade valoarea pieselor recuperabile (in general se utilizeaza procentul de 25% din valoarea autoturismului la data accidentului).
Solicitati modul de stabilire a cuantumului despagubirii. Verificati-l, recomandabil cu un expert in domeniu. Daca constatati nereguli incercati sa le rezolvati pe cale amiabila. Daca nu reusiti va trebui sa apeleti la instanta de judecata.
Precizez ca actul normativ care reglementeaza, printre altele, calculul valorii despagubirii este norma ASF nr. 23/2014.
ing. Ioan Ciobanu