avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despagubiri la divort sau daune morale dupa 25 ani ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despagubiri la divort sau daune morale dupa 25 ani casatorie

Am incercat pe cale amiabila sa obtin o suma de la sot,inconditiile cand eu am o pensie de 1100 iar el un venit de aprox.2100 euro net. A fost de acord doar cu suma de 1200 ron. Mentionez ca sunt parte nevinovata, iar sotul vrea la 60 ani sa traiasca alta viata.in caz ca cere partaj pa apt. Poate sa puna conditii de parasirea locuintei ? Multumesc.
Bună seara. Dacă soțul este vinovat de desfacerea căsătoriei dvs puteți sa-i cereți daune morale. Partajul se va face ulterior pronunțării divorțului iar nu concomitent.
in caz ca cere partaj pa apt. Poate sa puna conditii de parasirea locuintei ?


Nu va intelegeti asupra partajului sau cum ?
PS părăsirea domiciliului conjugal nu are relevanta în problema partajului. Dacă asta e întrebarea dvs ..
Doar in procedura divortului puteti obtine o prestatie si doar daca rezulta culpa exclusiva.

In ce situatie sunteti in prezent ? Exista sau nu un dosar pe rol si care este stadiul acestuia ?
Soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Această solicitare va fi soluţionată de instanţa de tutelă prin hotărârea de divorţ.
Soţul reclamant poate cere plata unei prestaţii “care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită”.
Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
Soţul care solicita prestaţia compensatorie nu poate cere şi pensia de întreţinere. Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparţin debitorului.
Prestaţia compensatorie nu se va putea solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei.
Se va ţine seama atât de resursele soţului care o solicită, cât şi de mijloacele celuilalt soţ din momentul divorţului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum şi de orice alte împrejurari previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta şi starea de sănătate a soţilor, contribuţia la creşterea copiilor minori pe care a avut-o şi urmează să o aibă fiecare soţ, pregatirea profesională sau posibilitatea de a desfăşura o activitate producătoare de venituri.
Cuantumul prestaţiei poate fi modificat de instanţă, proporţional cu mijloacele debitorului şi cu resursele creditorului.
Prestaţia va înceta prin decesul unuia dintre soţi, prin recăsătorirea soţului beneficiar sau când soţul beneficiar obţine resurse de natură să îi asigure condiţii de viaţă asemanătoare celor din timpul căsătoriei.

In ceea ce priveste partajul, daca intrebati daca sotul va poate cere sa eliberati casa in care locuiti, care este bun comun, raspunsul este DA, daca aceasta se atribuie exclusiv sotului cu obligatia acestuia de a va plati o sulta la valoarea ce se stabileste tot in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)
Despagubiri dupa divort LUCY04 LUCY04 Buna ziua. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Tatal meu a inaintat o cerere de divort la Judecatoria sect 1 impotriva mamei mele dorind ca divorul sa ... (vezi toată discuția)
Divort in noul cod civil mlaap mlaap buna ziua, Am citit in nou cod civil ca prestatia compensatorie se poate acorda de catre instanta doar dupa o casatorie de 20 ani. Eu am o casnicie care a ... (vezi toată discuția)