Buna ziua. Am o problema cu scoala la care am functionat pana la 13 aprilie a.c., odata cu intoarcerea titularului pe post. Mi-au calculat un nr de 22 de zile de co ramase pt plata dar refuza sa mi le plateasca pe motiv ca daca imi gasesc ore la alta scoala, scoala aceea va trebui sa ma plateasca. Le-am spus ca vreau sa intru in somaj, nu mai sunt ore disponibile pana in toamna, dar mi-au inchis cim cu o litera gresita si nici asta nu se poate. Deci refuza sa imi dea cele 22 zile co ramase si nici somaj nu pot solicita din vina lor. Mi s-a spus ca directoarea vrea sa ii dea aceste 22 zile in plata titularei care s-a intors la post, desi este dreptul meu LEGAL sa le iau!!!! :O X-( Ce pot face????
1. Ceea ce sustine acea unitatea este incorect d.p.d.v. al legislatiei muncii... zilele de CO neefectuate de catre dvs nu se pot reporta la titulara postului. Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
Titulara postului va beneficia de CO in baza raportului sau de munca si nu in baza raportului dvs. de munca.
2. Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal , necompensarea in bani a zilelor de CO neefectuate etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Concediu de odihna
viorel1957
am incheiat un contract de munca pe perioada determinata (9 luni) si cu fractie de norma (max 126 ore pe luna).
In contract se stipuleaza dreptul la concediu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire
szivi64
Am lucrat la o firma o luna si jumatate si cand am primit fluturasul am vazut ca nu mi sa calculat concediu de odihna pe perioada lucrata,oare nu am avut ... (vezi toată discuția)