avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate si drept mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate si drept mostenire

Buna ziua tuturor,
am o intrebare referitoare la o casa, care mi-a fost donata de catre bunica mea cu vreo 15 ani in urma (sunt inscris ca proprietar in cartea funciara). Idea a fost pe timpul acela de a evita mari taxe de mostenire in cazul decesului ei.
Mai este tatal meu si doi unchi care in principiu ar avea pretentii la casa. Deoarece nu vreau sa se creeze probleme in familie as vrea sa stiu care este situatia daca eu vreau sa ma apuc sa renovez casa, sa nu ma trezesc ca vine unul dintre ei cu pretentii.
Eu cred ca daca sunt proprietar si nu exista o alta intelegere ei n-ar aveea drepturi la o parte a casei, dar vreau sa ma asigur sa nu bag o groaza de bani in renovare ca dupa aceea sa vina vreunul si sa-mi ceara partea lui (adica o treime).
Va multumesc in avans pentru ajutor si raspuns.
Cel mai recent răspuns: leo76 , utilizator 19:05, 21 Septembrie 2009
2007_rozi a scris:

Cand s-a facut vanzarea acestor bunuri, inainte sau dupa mortea bunicului?
Iar banii care au fost impartiti, cum au fost dati, sub forma de donatie? ...cu un inscris?

Deoarece a durat foarte mult recuperarea, vanzarea a fost dupa moartea bunicilor. Nu stiu exact cum au fost impartiti banii, cred ca cu un inscris dar nu am fost prezent la aceste proceduri...
In acest caz se pare ca fiecare si-a primit partea ...asa ca , nu cred ca o sa fie probleme.
Oricum, va pot da un sfat: orice faceti la acea casa sa aveti si acte doveditoare (facturi, bonuri fiscale de achizitie, iar in cazul in care muncitorii nu sunt angajatii unei firme sa le dati banii cu un inscris sub semnatura privata si sa semneze de primire)
leo76 a scris:

bunica mea ....si ... bunicul... au decedat cu ca. 10 ani in urma

Daca ne-ati fi oferit acesta informatie de la inceput, nu ne mai toceam degeaba unghiile pe tastatura. (Adevarul sta in amanunte)
Puteti sa va apucati linistit de renovari.
Reductiunea liberalitatilor care incalca rezerva succesorala putea fi obtinuta numai daca cererea ar fi fost facuta in termenul de prescriptie de 3 ani de la data deschiderii succesiunii (= data mortii).
Nu avem date din care sa rezulte daca acea donatie a incalcat sau nu rezerva, dar oricum nu mai conteaza.
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
romascanu, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
imi cer scuze pentru eforturile dvs. degeaba si promit ca data viitoare voi fi mai exact in descrierea situatiei sau, mai degraba, ma voi duce la notar sau avocat. multumesc frumos oricum inca o data pentru toate informatiile!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea donatie de catre fii mostenitori luiza_luana luiza_luana Buna ziua! Ma puteti lamuri in aceasta problema: Tatal meu a donat casa lui unei nepoate a ultimei sotii. Sotia este moarta. Tatal meu are 2 copii, eu si sora ... (vezi toată discuția)
Buna JOHANNA2011 JOHANNA2011 Am si eu o problema:bunica a murit, are 2 fete, jumatate a dat o unei fete prin contract de vanzare-cumparare, cealalta jumatate a ramas pe numele bunicii,fata ... (vezi toată discuția)
Mostenire Misbahavin Misbahavin buna seara! am o situatie in familie pe care as dori sa o expun aici in speranta ca primesc niste lamiriri. concret, un unchi a decedat, s-a facut ... (vezi toată discuția)