avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Anulare act fiscal. Fals in declaratie?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Anulare act fiscal. Fals in declaratie?

Buna ziua! Am primit acasa o decizie de impunere anuala prin care mi s-a pretins sa achit un rest din impozit(adica 6% din impozitul final de 16%). Venitul s-a obtinut in baza unui contract de comision, insemnand ca impozitul a fost calculat pe un venit din alte surse, asa cum o defineste codul fiscal. Eu am redactat o contestatie la Adm. Finantelor Publice, primind solutia de respingere a petitiei. Am redactat o actiune la Tribunal, unde am specificat ca:
1. nu am semnat nici personal nici prin reprezentant o declaratie de venituri (in urma acesteia cica mi s-a emis o astfel de decizie;
2. Eu nu datorez niciun impozit, intrucat obliatia legala a platitorului venitului este de a retine la sursa impozitul datorat de contribuabil(adica de mine);art.79 al.1 C.fiscal;

In cazul in care am mandatat pe cineva - insa nu prin procura speciala autentica - sa-mi completeze o astfel de declaratie pot sa-mi retrag actiunea de la instanta de contencios administrativ, pt a nu indeplini conditiile constitutive ale infractiunii de fals in declaratii(art.292 C.pen)?;
Pe de alta parte, nu se cere declaratie de venituri in cazul obtinerii de venit din alte surse;art.83 al.3 C.fiscal;
In cazul in care am bifat/optat in contractul de comision ca ma oblig sa platesc restul de impozit de 6% din total, iar in cererea de chemare in judecata am specificat ca nu am nicio obligatie legala, se poate considera aceasta fapta infractiune de fals in declaratie?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 21:28, 26 Septembrie 2009
Trebuie sa aveti in vedere urmatoarele : datorati impozit 16 la % pentru venituri din alta sursa decat salariile , si , in cazul in care in contractul de pe urma caruia obtineti venituri, nu este o clauza in care sa specificati ca benefiaciarul va v-a retine intregul impozit, atunci acesta este obligat sa va retina doar 10%, restul de 6% fiind dvs obligat sa-l virati.
In privinta actiunii din instanta, in sedinta publica renuntati la judecata...si dosarul este inchis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul impozit venit du 2020 / probleme formular du xman_ghio xman_ghio Buna ziua! Dupa publicarea DU 2020 am incercat o simulare. Pentru venituri din alte surse, in sectiunea I.1.1.B.DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT am ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contract civil morfeus morfeus Buna ziua! Am nevoie urgent de un raspuns....In cazul unui contract civil a carui impozit(final de 16%) este retinut la sursa, ce dovada poate aduce ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite platite in cazul unui contract de comision luteciprian luteciprian Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o privita : contractul de comisionare. In momentul de fata lucrez la o firma, as dori sa stiu ce taxe si ce ... (vezi toată discuția)