avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Renuntare la concediul de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Renuntare la concediul de maternitate

Buna ziua,

Doresc sa va adresez o intrebare bazata pe situatia de mai jos si sper ca puteti clarifica.

Sotia mea are contract de munca cu norma partiala (2 ore pe zi), de mai bine de un an.
Eu am contract de munca cu norma intreaga (lucrez asa de mai bine de 9 ani).

Dar - nu dorim ca ea sa intre in concediul de maternitate, deoarece ne-ar avantaja ca eu sa intru in concediul de crestere a copilului incepand cu data nasterii (si nu dupa minimul de 42 de zile calendaristice - ale concediului de maternitate).
(de fapt, cred ca inceputul ar fi dupa cele 15 zile lucratoare oferite tatalui drept concediu la nasterea copilului)

Imi puteti spune daca pot opta ca ea sa nu beneficieze de concediul de maternitate (astfel incat sa intru eu in CCC dupa cele 15 zile lucratoare de la nastere)?

PS. Nu stiu daca e relevant: sotia e cetatean strain cu domiciliul in Romania.

Cu respect, V.I.
Cel mai recent răspuns: valentinili , utilizator 12:35, 15 Mai 2017
Oricare dintre parinti poate beneficia de concediul pentru cresterea copilului si de indemnizatia aferenta. Puteti beneficia dumneavoastra de 23 luni din cele 24. Cealalta luna o poate lua sau nu celalalt parinte, in acest caz, mama.
Nu exista posibilitatea renuntarii la concediu de maternitate, intrucat soitia dvs beneficiaza de acesta.

Prin urmare, dvs puteti intra in CCC incepand cu cea de-a 43-a zi de la data nasterii copilului.
Va multumesc.
Si daca ea demisioneaza?
Daca demisioneaza nu mai are cum sa beneficieze de concediu de maternitate.
Va multumesc frumos.
In acest caz, solutia e ca sotia sa demisioneze, urmand ca dupa nastere eu sa imi iau cele 15 zile de concediu, apoi imediat sa intru in CCC... Discutia despre suspendarea contractului meu presupun ca se va face in a 15-a zi de concediu (nastere).
Eu pot alege 2 ani, dar ma pot intoarce dupa 12 luni (daca aleg un an, pierd o luna)...
Este corect?

Alte discuții în legătură

Concediu postnatal AlexaAlina AlexaAlina Buna ziua ! Amsieu o nelamurire cu concediul postnatal. Ce se intampla daca nu imi raman 42 de zile din cele 126 alocate concediului prenatal/postnatal dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tatal GabrielStefan84 GabrielStefan84 Buna ziua Sotia nascut in februarie 2014, urmand ca la sfarsitul lunii aprilie (mai exact 27 aprilie sa incheie concediul de maternitate). Incepand cu 28 ... (vezi toată discuția)
Schimbare loc de muncă la sfârșitul ccc: cum trebuie să procedez? MoniKa Constantin MoniKa Constantin Buna ziua, sunt o mamica in concediu de crestere al copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si doresc sa imi schimb locul de munca atunci cand mi se ... (vezi toată discuția)