avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Persoanele trecute de 80 ani si dreptul de semnatura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Persoanele trecute de 80 ani si dreptul de semnatura

As vrea sa cumpar un imobil dar vanzatoarea are 81 ani, iar fiul vrea sa-i faca procura lui ptr a semna el la vanzare, ptr a se ocupa el de toate actele necesare vanzarii. Zice ca pot face precontractul cu ea cand o aduce la oras, urmand apoi sa-i scoata certificat medico-legal care sa ateste c-a fost in deplinatatea facultatilor mintale cand a semnat. Nu inteleg ce rost mai are dupa? Nu trebuie inainte de semnatura, indiferent ce semneaza, procura, antecontract, contract?

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:37, 8 Mai 2017
nu trebuie nicicand, daca o vede senila, nu incheie notarul actul.
Oricum, dupa, nu are sens, inainte ar fi bine, daca tot e sa faca.
Si daca se dovedeste ca totusi sunt probleme cu ea, eu ce fac, dau in judecata notarul?
Nu, adică l-ați da degeaba. Dacă vreți sa va asigurați în plus, cereti-i fiului sa i ducă la iml înainte sa încheiați vreun act cu batrana.
Oricum, și dacă s-ar dovedi ulterior ca a fost incapabila și s-ar repune în situația anterioara, trebuie sa va dea și banii.
Pai asta spuneam: cum sa ma judec cu notarul? Si ca sa -mi dea banii trebuie sa ma plimb pe la tribunale. Mai bine astept vreo luna, doua pana iese certificatul medico-legal ? ce garantie am ca mai imi vinde mie proprietarul dupa ce l-am facut sa se plimbe si pe la IML? Si apoi mai dureaza sa scoata celelalte acte necesare vanzarii in numele batranei, dupa ce-i face procura. Poate intre timp se razgandeste si schimba si pretul. Chiar n-o fi alta cale mai simpla si fara riscuri sa facem actul?
Eu tocmai ce v-am spus ca nu cu notarul va judecati, ca v-ati judeca degeaba. Nu e medic, nu o analizeaza medical, ci cat isi da si el seama daca se orienteaza batrana in timp si spatiu, doar daca are dubii, o trimite la iml, altfel se prezuma ca e sanatoasa la minte, indiferent ca are 80 sau 100 de ani.. Poti sa fii lipsit de dicernamant si la 50, e acelasi lucru si acelasi risc. Si in cazul aluia de 50, va puteti trezi cu proces ca nu avea discernamant cand a vandut.
Asa ca ori riscati si cumparati, cu sau fara iml, ori va cautati alt imobil.
Alta cale care sa fie ?
Vb cu batrana si vedeti si dvs cum se prezinta, vedeti daca mai are copii.. ca numai astia ar putea ataca actul..

Alte discuții în legătură

Unul dintre proprietarii apartamentului pe care vreau să-l cumpăr are alzheimer. i se acordă certificat medico-legal de la iml dacă are această afecțiune? Mitrus Cristian Mitrus Cristian Buna seara.am o problema:vreau sa cumpar un apartament,proprietari sunt 2 mostenitori,mama si fiu,mama sufetind de boala altzaimer ,nu are discernamant si noua ... (vezi toată discuția)
Procura notariala stinghie stinghie Ce acte ii trebuiesc unei persoane in varsta de 78 de ani pentru a-si imputernici sotia in vederea vanzarii unui teren pentru care detine titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)
Contract de întreținere cu două persoane în vârstă. sunt necesare certificate medico-legale de la inml? Pappyy Pappyy Bună dimineața! Am 2 bunici și vrem sa facem un contract de întreținere, dar cei 2 au 86,respectiv 80 de ani și unii notari spun ca mi-ar trebui aviz ... (vezi toată discuția)