avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stingerea ipotecii imobiliare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stingerea ipotecii imobiliare

Buna ziua,

As dori sa adresez si eu o intrebare.
Sa presupunem ca proprietarul vazator A detine un imobil si doreste sa il vanda iar in acelasi timp are trei ipoteci de rang 1, 2 si 3 inscrise pe acest imobil cu diverse sucursale ale bancii X
Cumparatorul B cumpara acest imobil cu programul prima casa cu semnarea antecontractului pe data de 15.04.2017 prin Banca Y

In antecontract este mentionat ca : imobilul este liber de sarcini cu exceptia celor 3 ipoteci pe care vanzatorii se obliga sa le radieze la data primirii integrale a pretului astfel ca imobilul sa nu mai fie grevat de sarcini respectiv sa obtina acordul bancii X privind ridicarea temporara a interdictiei de instrainare si grevare pana la data de 18.07.2017 in vederea instrainarii imobilului si a efectuarii formalitatilor de publicitate imobiliara necesare, data pana la care se va semna si contractul de vanzare cumparare

Cele trei ipoteci insumate depasesc ca valoare pretul de vanzare cumparare stabilit si oferit prin prima casa
Acum dosarul pentru prima casa este la Bucuresti pentru aprobarea finala


Daca spre exemplu pe data de 10.06.2017 primim ok-ul de la banca si semnam contractul ipotecile trebuiesc sa fie deja stinse pana in aceea zi ? sau este in regula daca se transfera dreptul de proprietate pe numele cumparatorului B cu tot cu ipoteci iar apoi acestea se vor stinge automat pana la data de 18.07.2017 ? Banca X va retrage direct suma din contul cumparatorului B oferita de Banca Y ca credit pentru prima casa ?
Si cam cat ar dura efectiv pana s-arstinge aceste ipoteci daca dreptul de proprietate se transfera cu tot cu ipoteci pe numele cumparatorului B ?

Si daca suma totala a celor trei ipoteci este cu 10.000 de euro mai mare decat creditul oferit prin prima casa inseamna ca diferenta se achita de cumparator ( ceea ce ar fi inechitabil )?

Stiu ca intreabarea pare putin absurda cand toata procedura s-a facut prin banca si notar, banuiesc ca daca ar fi fost ceva incorect am fi fost anuntati dar nu strica niciodata o opinie a unui profesionist in materie

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 5 Mai 2017
Georgescu_Vasile, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:45, 8 Mai 2017
Daca asupra bunului imobil exista ipoteca,atat banca cat si fondul de garantare vor respinge dosarul pentru achizitie prin programul prima casa
Multumesc de raspuns dar banca nu a respins dosarul deci banuiesc ca nu l-ar fi trimis la bucuresti daca nu avea o baza legala.
De asemenea eu pusesem mai multe inrrebari
Ar trebui sa intelegeti ca acesta este un mecanism juridic prin care bancile si fondul se asigura ca ipoteca va fi stinsa.
Toptusi, in cazul dv. specific nu se poate stinge din pret, asa incat nu vad cum banca X ar da acordul la ridicarea temporara daca nu are siguranta ca pretul intreg va acoperi ipoteca. Ar trebui sa va ceara inainte de asta diferenta de bani. Parerea mea.
Indiferent, asta trebuie sa vorbiti cu banca. Banca va ridica ipoteca odata ce se va solicita asta de catre vanzator si se va asigura ca actele viitoare indeplinesc conditiile ca banii ei garantati cu iopotyeca sa fie in siguranta. Cand anume, depinde de ea.
Contractul il semnati DUPA ce se ridica interdictia de vanzare, daca exista, asta nu stiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hello :) cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la ... weisIA weisIA Hello :) Cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la X Bank. Vanzatorul a primit acordul bancii in care se stipuleaza urmatoarele : ”Din ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare pasto pasto Buna ziua, am o mare problema. In vara anului 2007 am semnat cu o firma un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitionarea unui apartament cu doua ... (vezi toată discuția)