avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factor evaluare global calorifer - pentru fonta/otel
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factor evaluare global calorifer - pentru fonta/otel

Va salut!

Stimati colegi forumisti, problema ce o ridic aici se adreseaza acelora dintre dvs care stiu sa interpreteze o foaie de calcul a costurilor de caldura in apartamentele contorizate cu repartitoare de costuri caldura.

FEG (factorul de evaluare global) este calculat de firma specializata (in cazul meu, ISTA) in functie de calorifer (dimensiune, material, nr elementi, putere calorica etc). Acest factor se inmulteste cu numarul de unitati consumate afisate de repartitor si influenteaza drastic costul.

Pt garsoniera mea am urmatorii FEG: baie 0.2; bucatarie 0.375; sufragerie 1.2 (!) Astfel incat ~2/3 din caldura pe care o platesc este cea inregistrata in sufragerie.

Vecinul meu de dedesubt are pe foaia de calcul aceeasi factori, mai putin in sufragerie, 1.5 (!)

Amandoi am cumparat anul trecut, am desfiintat radiatoarele de fonta, inlocuindu-le cu altele din otel, pe care am remontat repartitoarele vechi existente.

In timpul iernii ce a trecut, desi cel putin jumatate de zi au stat oprite, am avut printre cele mai mari costuri la caldura din bloc si ne-am dat seama de curand ca aceasta s-ar putea datora faptului ca suntem inca inregistrati cu FEG-uri pentru radiatoare de fonta.

Am facut niste cercetari in urma carora am ajuns la situatia paradoxala pe care chiar nu o inteleg:
Un alt vecin din bloc, pe care il cunosc de multi ani, are in balcon un radiator de otel de 800x600, cu un FEG de 0.375, iar pe partea cealalta, in sufragerie unul de fonta de aceleasi dimensiuni, cu un FEG de 0.925. Il tine, bineinteles deschis pe cel de pe balcon, si costul e de aproape 3 ori mai mic decat daca l-ar tine deschis pe cel de fonta din interior.

Afland aceste aspecte am presupus in mod logic ca FEG al meu si al vecinului de dedesubt (1.2, respectiv 1.5) sunt atat de mari deoarece sunt considerati pentru calorifere de fonta, si am luat tzeapa iarna asta, dar nu-i o problema, vom solicita incadrarea la otel, ca sa beneficiem de un FEG mai mic.

DAR! in urma unor cercetari pe alte forumuri, toata lumea spune ca un radiator de otel va avea un FEG mult mai mare, de peste 2 chiar, datorita puterii calorice mult mai mari decat al unuia de fonta.

Ceea ce ne-a dat peste cap...oare daca facem aceasta cerere o sa cadem din lac in putz si vom plati chiar mai mult iarna viitoare?? Dar cum se explica FEG-ul atat de redus al vecinului cu caloriferul de otel din balcon?? A fost o greseala la el?
La ce sa ma astept pt un Purmo 1000x600x22 de 2257W? Sa ma multumesc cu FEG-ul inregistrat de 1.2 ca sa nu ma pomenesc cu altul mai mare?

Mentionez ca amandoi suntem la etaje intermediare (7, respectiv 8. Din 10). Blocul este reabilitat, daca are vreo relevanta.

Imi cer scuze daca v-am bulversat, sper ca m-am facut cat de cat inteles si sper ca macar cineva sa-mi poate da un raspuns relevant.
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 23:46, 15 Mai 2017

Pentru ca discutia ar fi prea ampla si nu ar duce la aprope nimic (poate ca totusi ati intelege ceva), propunerea mea este sa mergeti la firma Ista, dvs. cu inca 1-2 vecini, cu toate datele pe care le-ati scris si poate si mai multe si rugati-ii sa va clarifice situatia.
Eu as solicita si o inventariere - mai spre toamna, dupa umplerea instalatiei cu apa, a tuturor tevilor si caloriferelor pe unde circula apa fierbinte (agent termic) si modificare tuturor parametrilor in programul lor de calcul.
Sigur, lucrarea costa ceva, dar va asigur ca si firma este interesata de o buna rezolvare - pentru ca daca ei nu vor sa se conformeze si-ii reclamati la ANRE, amenda va fi fooooarte mare, se merge pana la anularea autorizatiei de functionare - si va asigur ca, chiar nu au nevoie de asa ceva!
Ati anuntat pe cei de la ISTA de inlocuirea caloriferelor?
Trebuia chemata firma sa monteze repartitoarele pe noile calorifere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masurarea caloriferelor din apartament pucuzara pucuzara Buna ziua, Am urmatoarea dilema: am observat zilele trecute un afis la avizierul blocului, prin care Comitetul a decis masurarea tuturor caloriferelor din ... (vezi toată discuția)
Echivalare termică mira55 mira55 Cum se face echivalarea termică a coloanelor de încălzire? Cât reprezintă/echivalează termic o coloană de încălzire comparativ cu un ... (vezi toată discuția)
Contorizarea caldurii apartamentelor de bloc 1ELENA 1ELENA Buna ziua, sunt presedintele unei asociatii de proprietari la bloc. Toti locatarii sunt cu caloriferele contorizate cu repartitoare, de 4 ani.In acest an a ... (vezi toată discuția)