avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA sau II pentru afacere handmade?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA sau II pentru afacere handmade?

Buna seara!

Ma puteti sfatui ce sa aleg intre PFA sau II pentru o afacere micuta cu obiecte de manufactura (papetarie, invitatii etc)? Am inteles de la cei de la Registrul Comertului ca nu este nevoie de calificare, insa ma intereseaza cel mai mult ce taxe si impozite as avea de platit pentru ambele si cat ar fi de complicat de tinut evidenta contabila?
Eu nu ma pricep la acte, de aceea m-as bucura sa aleg varianta cea mai simpla dpdv al contabilitatii si varianta cea mai ieftina dpdv al taxelor :) si as vrea sa ma si angajez sa imi mearga vechimea.

Am cautat si pe net zile intregi si tot nelamurita sunt, nu am inteles concret ce ar fi de platit. Am presupus ca pot face, sa zicem, 1000 lei pe luna, ca e o suma simpla, si din ei as vrea sa stiu daca mai raman cu ceva in functie de ce varianta aleg.

Va multumesc foarte mult!
Cristina
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 16:27, 16 Mai 2017
II sau pfa e acelasi lucru (difera doar nr de caenuri si nr de salariati) dar nu cred ca e cazul de fata.
Ambele platesc :
-32 % din profit impozite la stat daca venitul NET este peste 1050 de lei ( 32 = 16 impozit + 5.5 sanatate + 10.5 pensie)
-21.5 daca este sub 1050 ( 21.5= 16 impozit + 5.5 sanatate; pensie optional)
Exista si varianta de pensie 26.8% ( pensie intreaga)
Mai exista varinata de pfa pe norme( indiferent de venituri platiti acelasi impozit) dar este valabila pt anumite coduri caen si anumite orase(difera de la unul la altul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa cineva2009 cineva2009 buna ziua As vrea sa stiu cat este impozitul pt pfa (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala-contributii la bugetul statului elena vilculescu elena vilculescu Va rugam sa-mi raspundeti: daca titularul unei Intrprinderi Individuale care nu are inca angajati,obiectul de activitate fiind prestari servicii,poate plati ... (vezi toată discuția)
Taxe pentru pfa si ctr. drept de autor alice53 alice53 revin cu aceasta intrebare: ce impozite la stat plateste cel care are un ctr. drept de autor si daca te-ai infiintat ca PFA ? am intrebat ceva persoane si am ... (vezi toată discuția)