Buna ziua,
suntem 6 mostenitori ce detinem 8 ha de teren agricol dat in arenda; arendasul este doritor sa-l cumpere, insa nu toti vor sa il vanda. In acest caz se poate face vanzarea doar pe bucati? Ma intereseaza ce este necesar sa facem, mentionez ca fiecare are act de mostenire pe teren, nu avem cadastru facut, iar 2 dintre ei nu si-au achitat impozitele anuale. In acest caz cine doreste sa vanda poate face cadastrul sau trebuie achitat impozitul?
Va multumesc frumos.
Daca este dezbatuta mostenirea, prin certificatul de mostenitor se atesta calitatea de succesor, cotele - parti din dreptul de proprietate, precum si bunurile cuprinse in masa partajabila.
Odata ce este individualizata cota -parte din dreptul de proprietate, aceasta poate fi supusa transferului dreptului de proprietate.( bunul nu este fractionat , in materialitate sa, ci dreptul de proprietate este divizat, impartit efectiv, intre coerezi ).
Instrainarea poate interveni chiar daca nu este realizat partajul voluntar.
Daca a intervenit partajul conventional, vanzarea-cumpararea este mai usor de perfectat, intrucat sunt individualizate loturile supuse instrainarii.
Sunt necesare masuratorile cadastrale, precum si efectuarea intabularii.
In ipoteza in care dezbaterea succesorala nu a fost realizata, din cauza disensiunilor dintre coerezi, acestia pot investi instanta de judecata, in vederea stabilirii drepturilor succesorale.
( succesiunea este deschisa prin moarte).
In cadrul aceluiasi proces, poate fi ceruta imparteala, operatiune prin care este sistata indiviziune.