avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesorala

Buna ziua!

Am si eu urmatoarea problema: suntem 2 frati iar mama noastra, inainte sa moara a lasat un testament catre o terta persoana prin care i-a lasat un teren.

In momentul de fata, fratele meu a deschis proces prin care a solicitat ca eu sa fiu declarata straina de mostenire si sa se stabileasca masa succesorala.

As dori sa va intreb care ar fi rezerva succesorala care mi s-ar cuveni?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: utillllizator01 , utilizator 13:30, 22 Mai 2017
Inteleg ca tatal dvs nu mai este in viata.
In absenta testamentului, masa succesorala s-ar fi impartit intre dvs si frate in cote parti egale de 1/2.
Rezerva succesorala este jumatate din cota legala. Deci rezerva dvs este de 1/4.
Daca mama dvs a mai avut si alte bunuri din care sa va indestulati rezerva, nu se justifica reductiunea testamentului.
Mama a incheiat in timpul vietii atat cu mine cat si cu fratele meu contracte de donatie si de vanzare cumparare. In acest caz sa inteleg ca nu s-a incalcat rezerva succesorala?
Terenul din testament are o valoare f mare (este situat in Herastrau).
Multumesc!
Pai nu s-a incalcat. Doar daca lasa absolut tot acelui strain.
Buna ziua,
Daca fratele dovedeste ca sunteti straina de acea mostenirea atunci nu exista rezerva succesorla care sa va intereseze, pentru acea succesiune dumneavoastra NU EXISTATI!
Daca nu reuseste sa dovedeasca ca sunteti straina atunci cota dumneavoastra este de 1/4 din acel teren, fratele 1/4 si mostenitorul testamentar 1/2 din teren.
Daca valoarea TOTALA a mase succesorale este de 2 ori mai mare decat valoarea acelui teren atunci mostenitorul testamentar ramane cu tot terenul iar restul masei succesorale se imparte in parti egale intre dumneavoastra si frate. Dar, repet, daca nu sunteti declarat strain de mostenire.
Buna ziua,

Sa inteleg ca in masa succesorala intra imobilele pe care mama mi le-a donat, terenul lasat prin testament si inca un loc de veci pe care mama il avea in proprietate?

In dosar tocmai ce s-a depus expertiza imobliara ale terenurilor din testament, acestea avand o valoare de aprox. 2 mil Euro.
Trebuie sa astept sa depuna expertiza pentru locul de veci si pentru imobilele donate pentru a putea sa calculez rezerva?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota rezervatarului grobianu grobianu Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme: - tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).; - ... (vezi toată discuția)
Mostenire georgiana235689 georgiana235689 Defunctul a lasat intreaga sa avere sotiei sale, nerecunoscand niciun drept rudelor sale. Fiul defunctului, mama acestuia si fratele ce drepturi au ? (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)