Sunt casatorita de 16 ani si vreau sa divortez . Acum un an am facut un credit ipotecar pe 30 de ani.Creditul este pe numele meu,sotul este coplatitor.
La partaj am sanse sa raman cu casa daca preiau eu creditul ipotecar?
buna ziua .
competenta pt a dispune desfacerea casatoriei este instanta din raza teritoriala a ultimuluidomiciliu comun a sotilor .
intrucat creditul ipotecar este contractat in perioada casatoriei , acest bun imobil intra in comunitatea de bunuri a sotilor .
dvs aveti insa posibilitatea fie sa incheiati o tranzactie cu sotul dvs , fie sa introduceti actiune de partaj in instanta , prin care solicitati atribuirea imobilului in natura , platindu-i sotului o sulta in schimb .
ideea e urmatoarea: dvs doriti sa ramaneti cu acel imobil. corect ?
in acest caz, daca dvs achitati integral creditul se va prezuma ca acesta a fost achitat cu bani comuni . si at se prezuma ca imobilul este bun comun , dobandit in timpul casatoriei . si se va dispune partajarea corespunzatoare a acestuia .
adica 50%-50 %.
puteti de ex sa primiti sub titlu de donatie, o suma de bani de la parintii dvs .
in actul de donatie sa se precizeze expres ca banii vor fi folositi pt plata ratelor ipotecare , si ca donatia este facuta strict in favoarea dvs, fara a se face vreo referire la sot .
astfel veti face dovada ca dvs ati contribuit cel mai mult la achizitionarea apartamnetului si instanta poate dispune ca acesta sa va fie atribuit dvs .
dar asa cum v-am mai spus, cea mai buna solutie ar fii tranzactia , care se semneaza in fata instantei . si nu presupune mai mult de un termen de judecata .
de asemenea vi se restiutie si taxa de timbru .
pe cand daca ajungeti sa va judecati , veti plati taxa aferenta expertizei , taxa de tb care este destul de mare.
nu trebuie sa faceti dovada de unde aveti banii , dar se vor considera bani comuni .
de ce nu faceti intai partajul si apoi achitati restul ratelor, dupa atribuirea imobilului .
Va multumesc pentru sfaturi! O zi buna in continuare!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Divort si partaj
olive_ro
Buna,
Rog raspuns la urmatoarea situatie. Sunt casatorita de 8 ani, fara copii. In momentul de fata sotul solicita divortul, iar actiunea de partaj se va ... (vezi toată discuția)