avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Executare silita pensie de handicap
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Executare silita pensie de handicap

Buna ziua,
In 2008 am luat un credit de nevoi personale in Chf. Am plătit ratele pana in februarie 2014, dar pentru ca m-am îmbolnăvit grav, cu sanse minime de supraviețuire, am renuntat la a mai plăti ratele. Banca a predat dosarul meu către KRUK, care ma suna si ma ameninta ca ma execută silit daca nu plătesc suma restanta plus penalizările,dobânzile etc. Suma ajunge la 14000 CHF. Tin sa mentionez ca am fost pensionat pe caz de boala din ianuarie 2015, iar pensia este in valoare de 537 RON. Întrebările mele sunt:
1. Pot pune poprire pe pensie, daca este pensie de handicap?
2. Se pot atinge de veniturile sotiei sau de bunurile ei?(intre timp m-am căsătorit, iar sotia are si un apartament luat prin Prima Casa înainte de căsătorie). Apartamentul il va mosteni copilul nostru. Se pot intinde si la el?
Mentionez ca acest credit a fost luat înainte de căsătorie si copil, iar eu sunt singurul ce apare in acte.
Am încercat sa negociez cu ei măcar cursul valutar si sa ajungem la o rata de bun simt, dar nu vor sa negocieze cursul.
Precizez ca nu detin absolut niciun bun. Singurele bunuri sunt ale sotiei si o casa a părinților mei.
Multumesc anticipat pentru răspuns!

Cel mai recent răspuns: Ionut Octavian , utilizator 20:38, 16 Mai 2017
Nu sint specialist pe domeniu. Dar am cunostinte care s-au confruntat cu astfel de situatii. Trebuie sa mergeți urgent la negocieri cu ei, cu recuperatorii. Spuneti-le corect care este situatia dvs financiara, si negociati suma minima de plata/lunara. Daca nu conveniti de comun accord, reveniți la ei cu un avocat (al dvs). Important e sa nu tergiversați lucrurile tocmai pt a nu se dispune executarea silita, pt ca de-acolo încolo nu mai e cale de întoarcere. Succes !
Executare silita la ce? Ca nu am nimic!
Dacă nu aveți nimic ce ar putea fi poprit sau valorificat, nu are ce să vă facă.
Pensia mai mică decât 50% din salariul minim net nu poate fi poprită potrivit art. 729 alin 3.

P.S. Pensia de care beneficiați este DE BOALĂ, nu de handicap.
Se poate pune poprire și asupra pensiei de invaliditate, prin reținerea sumei care depășește 532,50 lei.
Dvs vi se va reține din pensie 4,50 lei lunar.
Ultima modificare: Luni, 15 Mai 2017
Dapix, utilizator
Multumesc mult! In cazul in care nu se multumesc cu suma aceasta pot sa popreasca ceva din veniturile sotiei? Desi creditul este luat inainte de casatorie. Sau in caz de deces pot ei sa ii faca ceva? Citisem la un moment dat pe internet ca pot ajunge pana la copil, desi nu va mosteni nimic de la mine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pensie de handicap, este legal? Flori_ Flori_ Buna ziua, Va cer sfatul in urmatoarea problema: Sunt pensionata de boala (tetrapareza, Cf Legii 263/2010) si primesc pensie de invaliditate 911 lei + ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie minima pensionarabv pensionarabv Buna ziua, daca are o pensie minima de 900/1000 lei, cat i se poate pune poprire din ea maxim? (vezi toată discuția)
Poprire la neplata amenda adriannairda adriannairda cat la suta din pensia de boala gradul 3 se poate retine pentru neplata mai multor amenzi la compania de transport persoane? (vezi toată discuția)