avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Dosar Executare - se reia la fiecare 12 luni?
Discuție deschisă în Executare silită

Dosar Executare - se reia la fiecare 12 luni?

Salut!

Am o intrebare si sper ca ma puteti ajuta!

Am demarat executarea silita a unui individ care mi-a cauzat daune, in urma condamnarii definitive a acestuia si obligarea sa la achitarea unei sume care sa acopere aceste daune + costurile de judecata.

Executorul judecatoresc a intocmit actele necesare iar individul, desi sta la casa si foloseste masina, nu are nimic din lucrurile astea pe numele lui. Cel mai probabil va continua asa pana va ajunge intr-un punct in care trebuie sa aiba ceva pe numele sau. Astfel eu trebuie de asemeni sa continui acest proces de executare pe 5-10-20 ani, cati vor fi necesari.

Intrebarea mea este - trebuie neaparat inchis un proces de executare la fiecare 12 luni? In baza carei legi? Nu pot insista cu cereri de staruinta la fiecare 5 luni (pentru a nu se perima)?


Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ionpauce , utilizator 15:54, 12 Mai 2017
Toata procedura si actele de executare silita se face in baza Codului de procedura civila.
Ce s-a intamplat mai precis? BEJ a inchis dosarul de executare sau v-a informat ca o va face?
Multumesc pentru raspuns. Mi s-a transmis ca se poate face o noua cerere de staruinta intr-un interval de maxim 6 luni (evitare perimare), dar ca ulterior acestei cereri - deci dupa 1 an, ar trebui inchis dosarul si redeschis din nou intr-un termen de 3 ani pentru a evita prescrierea.

In baza carei legi trebuie inchis acest dosar, daca debitorul nu are bunuri trecute pe numele sau in prezent? Eu pot face aceste cereri de staruinta in termen de maxim 6 luni pentru multi ani de aici inainte. Daca se inchide acest dosar la fiecare 12 luni trebuie sa achitam mereu pentru redeschiderea sa, ceea ce nu mi se pare necesar.
ionpauce a scris:
Daca se inchide acest dosar la fiecare 12 luni trebuie sa achitam mereu pentru redeschiderea sa, ceea ce nu mi se pare necesar.

Usor usor veti intelege diferenta dintre necesar si util (ma refer util pentru unii, ghici cine). Teoretic puteti sa va opuneti actului prin care Bej a dispus incetarea executarii silite prin formularea unei contestatii in instanta, insa practic sunt mici sanse sa vi se admita, deoarece Bej este competent sa dispuna încetarea executării atunci cand aceasta nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilităţii de valorificare a unor astfel de bunuri. Mai mult, incheierea intocmita de Bej sa da fara citarea partilor, adica pe romaneste fara sa va intrebe daca vreti sau nu vreti (si pe de-o parte este firesc sa fie asa).
Am inteles. O intrebare legata de aceasta situatie - debitorul fiind cel care colecteaza aceste costuri cu executarea, le colecteaza pentru fiecare dosar redeschis sau doar pentru ultimul - in care este determinat sa plateasca?
Sunt titluri executorii şi pot fi puse în executare silită: încheierile şi procesele-verbale întocmite de executorii judecătoreşti care, potrivit legii, constituie titluri executorii, încheieri şi procese-verbale care va sunt comunicate si dvs. Deci, in principiu, debitorul va trebui sa plateasca cheltuieli de executare pentru toate dosarele, in fapt insa, exista conditia termenului de prescripţie, deoarece legea ne spune ca: În cazul în care sumele stabilite nu pot fi recuperate de la debitor, din lipsa bunurilor urmăribile sau din alte asemenea cauze, acestea vor fi plătite de creditor, care le va putea recupera de la debitor când starea patrimonială a acestuia o va permite, înăuntrul termenului de prescripţie. Sens in care, pentru sumele stabilite, încheierea constituie titlu executoriu atât pentru creditor (adica pentru dvs.), cât şi pentru executorul judecătoresc.

Alte discuții în legătură

Situatie termen prescriptie datorii bancare alexandraoana alexandraoana Buna ziua. Ma confunt cu urmatoarea situatie: in anul 2009 am contractat un credit pentru o persoana care, ulterior, nu a platit ratele. Creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Termenul executarii silite Krissia . Krissia . Daca in intervalul legal de 6 luni prevazut de codul de procedura civila ( nu mai stiu articolul ) nu s-a luat nici o masura pentru executarea silita si nu s-a ... (vezi toată discuția)
Executare dorinv dorinv speta: o executare silita. Cerea de executare facuta in 2003, executorul obtine incuviintarea executarii. Face poprire pe conturile debitorului. Intervin niste ... (vezi toată discuția)