Buna ziua,
am castigat in instanta obligarea clientului la plata facturilor de debit.
Acum pot sa cer prin "ordonanta de plata" penalitati de intarziere, conform contractului, la facturile de debit? Sau trebuie sa merg pe dreptul comun?
Multumesc.
Cel mai bine este sa va adresati instantei cu o cerere de valoare redusa daca valoarea penalitatilor nu depaseste suma de 10.000 lei. Se judeca mai usor, fara citarea partilor si doar pe baza inscrisurilor depuse.
Cererea de valoare redusa este tot "dreptul comun", spre deosebire de ordonanta de plata care necesita indeplinirea anumitor conditii speciale.
Am deja somatia trimisa cu AR. Deci cred ca am procedura pentru "Ordonanta de plata" .
Cererea de valoare redusa se judeca in Camera de Consiliu, dar ordonanta de plata de urgenta.
Pentru ordonanta de plata este ceruta ca si conditie insusirea din partea debitorului a debitului. Or atunci cand vorbim de penalitati de intarziere exista discutii cu privire la caracterul lor de "debit acceptat" de catre debitor. Daca debitorul va face intampinare si va cere respingerea ordonantei de plata pentru ca nu sunt indeplinite conditiile cerute de lege pentru ordonanta de plata, exista sanse destul de mari ca instanta sa nu admita ordonanta.
Doamna Avocat, daca nu deranjez am o intrebare pe o speta similara.
Am fost somati in vederea deschiderii unei Ordonate de plata pe un debit uitat chiar de furnizor. Procedura era ca agentul vine periodic(saptamanal) si preia BO pe sold.
De 6 luni nu am primit un mail, un telefon, o vizita, ci direct acum somatie cu penalitati si daune morale in cerere. Am efectuat plata debitului principal, dar restul nu le vom plati avand in vedere ca furnizorul nu a urmarit cu buna stiinta acel debit.
Avem 50 de furnizori, iar aceasta e prima data cand am avut o intarziere, dar nici o firma nu a disparut in neant; o schimbare de procedura ar fi trebuit anuntata: nu mai vine nimeni pe zona, mail cu sold etc .
Inclusiv doresc sa publicam somatia in mediile online de specialitate.