avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... taiere corcodus din gradina blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

taiere corcodus din gradina blocului

Recent am construit o extensie la parterul unui bloc pe baza unei autorizatii de constructie eliberata de Primarie privind amenajare sediu firma, creare alee acces.
Problema este ca in fata usii de la extensie se afla un corcodus, care bineinteles este situat exact pe aleea de acces.
Unul dintre vecini se opune taierii corcodusului(motiveaza ca ii tine umbra), in rest locatarii au spus ca nu ii deranjeaza.Mentionez ca intreg spatiul pana in strada este plin de pomi, dar numai acest corcodus este incomod pentru noi si dorim sa il taiem.
Am dreptul sa il tai? Trebuie sa iau autorizatie de taiere ?
Daca il tai fara autorizatie, care sunt consecintele?
Cel mai recent răspuns: liliana_grebanus , utilizator 13:26, 22 Septembrie 2009
E posibil sa fiti reclamata de catre un binevoitor (poate fi si altcineva decat vecinul cu care ati avut disputa) si puteti primi amenda, spatiul din jurul blocului fiind domeniu public si deci taiati un copac de pe domeniul public. Sa plantati puteti, sa taiati, nu. La urma urmei de ce nu il integrati in aleea de acces? Il toaletati frumos si il folositi ca decor in aceasta mica alee...... :)
Sa invatam de la japonezi....pe care tot ii admiram atat!!
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
elga50, moderator
Multumesc ptr. raspuns.
Stiti cumva si care este baremul de amenzi la taierea unui copac de pe domeniul public?
Eu as fi impotriva oricarei taieri de copaci. Vecinul care spune ca ii tine umbra are dreptate. Vara acea umbra e un real beneficiu. Va inteleg ca vreti sa va faceti extensia, firma, etc, dar ganditi-va si la restul, si mai ales la mediul inconjurator pe care il degradam cu fiecare masina in plus si extindere pe care o facem.
De ce putem aprecia abundenta de verdeata si inteligenta gestionarii mediului din occident, iar la noi reusim sa fim incomodati de orice pomisor?

La mine l-a bloc a fost o situatie similara, aveam un corcodus in fata blocului care facea umbra, si incepuse sa ajunga cu crengile si la etajul meu. Un vecin s-a apucat si a taiat niste crengi, tocmai pentru ca facea umbra si pt ca asa a avut el chef, de parca blocul e al lui sau corcodusul ii apartine. Evident ca a taiat crengile care ar fi ajuns si la mine.

O solutie ar fi sa il mutati, desi sunt slabe sanse, sau sa plantati alt copac in loc.
Nu stiu cat va dura afacerea si cat bine ar aduce locatarilor blocului, dar stiu ca modestul corcodus in mod sigur are un aport cat de mic la sanatatea mediului.
@nenea_LomLom
Pe de alta parte, nicio legatura cu initiatoarea topicului, trebuie sa recunoastem ca oamenii au plantat copacii in spatiul verde sau i-au lasat sa creasca pe cei care au rasarit singuri absolut aiurea, fara sa se gandeasca la consecinte.
In jurul blocului meu sunt o multime de pomi, care saditi special, care lasati sa creasca asa cum s-au infiripat ei. Privit de sus, de la etajul unde stau, fie in spatiul verde al blocului, fie in lungul strazii, peisajul este absolut superb. Dar ajungand pe strada si uitandu-ma la blocurile pe langa care trec, ma intreb cum locatarii de la parter si et. 1 si 2 suporta situatia? Practic ei, pe perioada de vegetatie, nu au niciodata soare in casa. Copacii sunt plantati prea aproape de cladire.
..........................
ADP-ul nu misca prea mult (e doar pe teritoriul lor), iar locatarii din bloc ce sa mai zic? Poate numai cei enervati la culme de umbra prea deasa a copacilor din imediata apropiere se apuca de-i taie pur si simplu sau le mai taie din crengi, de ajung niste caricaturi de pomi (mai vezi si gunoaie aruncate de sus si prinse pentru vecie in ei, daca nu vine vreo furtuna mai acatarii care sa-i goleasca pe cale naturala).
.........................
Deci chestiunea cu copacii de langa bloc e cu dus si-ntors. Unora le place, pe altii ii incomodeaza.
Si eu sunt impotriva taierii copacilor, dar sunt pentru toaletarea lor in stil profesionist. Din pacate la noi nu se practica asa ceva. Ar cere prea multi bani si nu vad entitatea care sa investeasca intr-o asa solutionare.
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
elga50, moderator
Cand am intrat pentru prima data in acest apartament ( cand l-am cumparat), nu mi-a venit sa cred cat de intuneric poate fi, si asta deoarece geamurile erau exact spre aceasta gradina total neingrijita. Pe langa multi corcodusicrescuti la voia intamplarii si plini de pungi si alte deseuri aruncate de la etaj, mai era si un maracine extrem de mare, devenit cuib de pisici , WC public si culcus pentru oamenii strazii. Am facut rost de o secure si am taiat aceasta tufa, am si carat-o pe banii mei , apoi am adunat toate gunoaiele din respectivul loc , singura am igienizat aceasta gradina, si va vine sa credeti ca nu m-a intrebat nici macar un vecin daca am nevoie de ajutor? Timp de atatia ani s-au uitat la acesta gradina cum se distruge si nu le-a pasat , nici macar cand a vazut ca cineva nou in bloc o curata nu le-a pasat, iar acum ridica pretentii . Am adunat gunoaiele lor, macar un multumesc frumos meritam.
Nu zic ca asta imi da dreptul sa tai corcodusul care acum este exact in usa noastra . Insa daca gradina este a tuturor dintr-un bloc, ar trebui sa isi asume si responsabilitatea ingrijirii ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta minima fata de bloc la care se pot planta arbori/arbusti ionescu iulian ionescu iulian Locuiesc la bloc,la parter,cu vedere in spatele blocului. Cand am cumparat apartamentul,erau plantati langa apartament un arbore si doi arbusti,la o distanta ... (vezi toată discuția)
Taiere copaci apropiati de bloc AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Buna ziua. Am dori, daca se poate, sa ne precizati la ce distanta fata de bloc trebuie plantati copacii. Ce trebuie facut cu cei amplasati la distante de ... (vezi toată discuția)
Domeniu public din jurul blocului marinsandu marinsandu buna seara! cu ceva ani in urma(12), am plantat 2 pomi(plopi) pe spatiul verde din fata apartamentului in care locuiesc(la parter), pentru a evita incalzirea ... (vezi toată discuția)