avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... nerespectarea hotaririi judecatoresti
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

nerespectarea hotaririi judecatoresti

in cazul unui cuplu intervine divortul.conform hotaririi date cei doi copii ramine in sarcina mamei,tatal fiind obligat la pensie alimentara.pina aici totul e k.dar in cazul in care tatal desi i se stabilise prin hotarire ciind sa si viziteze copii fara acordul mamei procedeaza la luarea unuia din copii la noul sau domiciliu si restituirea acestuia doar prin interventia organelor de politie.poate fi cercetat pentru nerespectarea hotaririi judecatoresti prev la art.271 al 1 din Cp.
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 19:30, 28 Septembrie 2009
Textul art. 271 are urmatorul continut:
(1)Împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti, prin ameninţare faţă de organul de executare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este de la unu la 5 ani.
Observati deci ca infractiunea vizeaza doar situatiile in care exista o amenintarea/violenta fata de orgenele de executare -adica executorul judecatoresc.
nu chiar, am intalnit situatii identice cu cea descrisa de user si am vazut ca a mers foarte bine o plangere pt nerespectarea hotararii judecatoresti;)
bun si atunci se poate incepe urmarirea penala sau se da nup?
Daca doriti sa faceti o plangere incercati sa o faceti pentru infractiunea prev. de art. 307: Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului
(1)Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2)Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.
(3)Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4)Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

In ciuda parerii exprimate de colega ... nu cred ca aveti sanse pentru infractiunea prev. de art.271 C.p.
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
Alin Paidiu, Avocat
Ma raliez si eu la incadrarea juridica stabilita de dl.avocat Paidiu,cea conform art.307 c.pen-in speta,fiind incidente prevederile al.1 ale acestui articol-avand in vedere faptul ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de"nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului".Pe de alta parte,starea de fapt,astfel cum a fost relatata de user corespunde infractiunii mai sus aratate.
Deci,urmeaza sa depuneti plangere penala impotriva celui vinovat,in baza disp.art.307 al.1 c.pen.














Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Vizita minor anditaru anditaru In afara plangerilor penale ce altceva as mai putea sa fac pt.a o lamuri pe mama copilului sa respecte hot.jud.In primul weekend al lunii s-a stabilit prin ... (vezi toată discuția)
Ajutor....copiii mei valymony valymony sunt divortat din 2005 si copiii au ramas cu fosta,eu avand un program vizitare minori.desi de cate ori aveam drept vizita ea nu .mi dadea voie sa.i ... (vezi toată discuția)
Copil luat de mama. Imparatul Imparatul Sunt plecat la munca in Spania. Copilul mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare prin hotararea de divort. Eu sunt l amunca in Spania, si trimit ... (vezi toată discuția)