avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de studii

Concediul de studii e platit si daca lucrezi la privat?
Cel mai recent răspuns: CORINA CONSTANTIN , utilizator 20:45, 22 Septembrie 2009
Concediul de studii platit sau fara plata se acorda la fel indiferent daca lucrezi la privat sau la stat. Totul tine de ce e stipulat in contractul colectiv de munca la nivel national/ramura/unitate aplicabil la firma unde lucrezi.
Concediul de studii sau de formare profesionala: prevederile Codului muncii
Potrivit Codului muncii orice angajat care urmeaza o facultate sau cursuri de formare profesionala are dreptul la concediu de studii. Acesta poate fi luat fractionat in decursul unui an, in functie de nevoile angajatului.

Exista doua posibilitati in ceea ce priveste acordarea concediului de studii: concediu fara plata pe perioada absentei sau concediu cu plata in cazul in care angajatul urmeaza cursuri de formare profesionala care sa-l ajute in domeniul de activitate pe care-l desfasoara. Angajatorul este obligat sa accepte cererea de concediu de studii a angajatului doar in cazul in care lipsa acestuia nu perturba grav activitatile din cadrul firmei. Potrivit legislatiei muncii, salariatii au dreptul la 30 de zile calendaristice de concediu fara plata pentru pregatirea sesiunii de examene sau pentru sustinerea lucrarilor de absolvire (licenta, dizertatie, doctorate tc.). Perioada de concediu pentru studii si formari profesionale nu este scazuta din perioada de vechime in munca.Concediul de formare profesionala este 10 zile/an.

Cererea de concediu de studii: un demers obligatoriu in obtinerea concediului de studii
Pentru a putea obtine concediul de studii, salariatii trebuie sa urmeze procedura unui concediu obisnuit, medical sau de odihna. In acest sens, concediul fara plata sau cu plata pentru continuarea studiilor sau pentru formare profesionala trebuie anuntat cu o luna inainte de efectuarea acestuia. Salariatii trebuie sa completeze o cerere de concediu pe care sa o inainteze angajatorului. Cererea de concediu este ulterior verificata, putand fi aprobata sau respinsa in functie de anumiti factori care tin de rolul profesional al angajatului care solicita concediul, dar si de motivele enumerate in cererea de concediu. Daca motivele amintite sunt plauzibile si daca lipsa salariatului nu influenteaza activitatea companiei, angajatorul este obligat sa aprobe cererea de concediu.
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane
multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara retributie elvercris elvercris Din cate stiu eu,conform Codului Muncii,un angajat are dreptul la 90 de zile pe an de concediu fara retributie sau concediu de studii.S-a schimbat ceva cu ... (vezi toată discuția)
Concediul fara plata comanescumf comanescumf Vreau sa cer suspendarea contractului de munca pentru 2 ani,prin concediu fara plata, pentru studii. Exista vreo limitare referitoare la durata ... (vezi toată discuția)
Concediu studiu fara plata Univ Univ Buna ziua, Lucrez la o companie privată si in același timp urmez cursuri universitare. In trei luni urmează sa-mi dau disertația si doresc sa-mi iau ... (vezi toată discuția)