avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundat de chirias
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundat de chirias

Am fost inundat la coltul plafonului cu dormitorul si pe toata suprafata plafonului baii, a curs apa din plafon. Administratia a venit si a oprit apa. Deasupra stau chiriasi. Chiriasii nu de deasupra nu recunosc ca inundatia vine de la ei. Am intrat in baia ,or cu administratia dupa aproximativ o zi de la inceperea evenimentului si am vazut o cada de baie perfect uscata, zic eu stearsa bine cu prosopul. Aveau timp sa stearga si pe jos, inundatia incepuse cu aproximativ 1 zi inainte,
Ce sanse am daca dau pe chiriasii de deasupra in judecata, ce lege as putea invoca, nu vreau sa amestec proprietarul de deasupra, chiriasii stau acolo, nu proprietarul. As vrea sa-i dau in judecata in civil numai pe chiriasi, pe rersoane fizica si sa cer daune morale. Ce lege ma ajuta ?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:17, 15 Mai 2017
Dumneavoastra trebuie sa rezolvati problema cu proprietarul si nu cu chiriasii chiar daca acestia v-au inundat.
In primul rand trebuie discutat cu proprietarul intrucat proprietarul raspunde pentru daunele produse altor proprietari.

Art. 14-legea 230/2007
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Art. 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Prin persoana care actioneaza in numele se intelege atat un chirias cat si un meserias angajat de catre proprietar ptr diverse reparatii in proprietatea individuala.

Pentru recuperarea daunelor cel prejudiciat trebuie sa se indrepte impotriva proprietarului deoarece acesta are un contract incheiat cu chiriasul sau meseriasul.

Nu aveti o asigurare facultativa de locuinta?
Reprezentantii asociatiei au incheiat vreun document de constatare a daunelor si intinderea acestora?
Ati facut fotografii cu daunele? Daca da, nu modificati denumirea fotografiilor si salvati proprietatile fotografiei (in care apare data, tipul aparatului, etc.), faceti un printscreen sau folositi Snipping tool. Pentru orice eventualitate, daca ajungeti in instantaa.
Ultima modificare: Luni, 15 Mai 2017
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigii vecini de apartament mititza mititza Am un vecin la etaj si din cauza infiltratiilor cu apa la baia dansului sunt inundat frecvent. L-am rugat de multe ori sa-si rezolve problema instalatiei ... (vezi toată discuția)
Probleme inundatii repetate de la vecinul de sus SimonaPascanu SimonaPascanu Buna ziua, Apelez la expertiza Dvs. pentru a incerca sa rezolv o situatie cu care ne confruntam de cca 6 ani de zile, de cand proprietarul apartamentului ... (vezi toată discuția)
Obligatia/posibilitatea de despagubire a vecinului inundat marincristina marincristina buna ziua! Ma numesc Cristina si ma confrunt cu urmatoarea problema: pe la sfarsitul lunii februarie 2010, in cursul noptii, s-au spart racordurile la apa ... (vezi toată discuția)