buna ziua!
Ma numesc Cristina si ma confrunt cu urmatoarea problema:
pe la sfarsitul lunii februarie 2010, in cursul noptii, s-au spart racordurile la apa calda si apa rece de la bucatarie, provocand inundarea atat a locuintei mele, cat si a apartamentelor de pe coloana mea (2 apartamente, et. 2, et. 1 si se pare, si parterul). Cel mai afectat se pare a fi apartamentul de dedesubt, de la et. 2, paguba nefiindu-mi adusa la cunostinta pana in prezent. La momentul producerii inundatiei, nu eram in localitate, fiind prezenta in casa matusa mea, cu care am incheiat un contract de intretinere asupra apartamentului, eu devenind proprietar de drept si de fapt al acestuia, la momentul mortii mătusii mele.
Vecinul de dedesubt solicita, la acest moment, despagubiri din partea mea asupra daunelor suferite, cuantumul lor nefiindu-mi adus inca la cunostinta.
Ce anume se poate face intr-o atare situatie?
Pot fi obligata la plata de despagubiri catre vecin?
va multumesc!
Legea 230/2007 legea infiintarii, organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari spune:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
......................
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
multumesc mult pt promptitudine!
cam asta este si parerea mea, desi prevederile din Legea asociatiei de proprietari pot fi interpretabile, raportat la speta in cauza. Cred ca ar trebui sa se tina cont de faptul ca inundatia nu a fost provocata cu buna stiinta, in sensul ca nu au fost uitate robinetele deschise, ci s/a produs un eveniment care nu a depins de vointa, sau mai corect spus, de actiunea noastra - au cedat racordurile la apa. Cel mult poate fi considerata o culpa, produsa prin inactiunea noastra, aceea de a nu fi intretinut si verificat periodic racordurile, asa cum, fiecare proprietar are obligatia sa o faca.
Intrebarea se pune in momentul de fata, cum pot sa imi dau seama de costul reparatiilor. Parerea mea este ca pot sa/l despagubesc numai pe baza facturilor sau bonurilor, nu si al manoperei, stiut fiind faptul ca aceste lucrari nu sunt executate prin firme autorizate, ci prin persoane neautorizate.