avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SIPP
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SIPP

Serviciul intern de SSM poate functiona doar cu lucratori ssm care au cursul de Specialis SSM si cursul de 240 ore Evaluator SSM (universitatea tehnica din Cluj Napoca) dar nu are studii tehnice?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:19, 17 Mai 2017
Ocupatia de evaluator ssm nu este mentionata in COR. Evaluarea riscurilor profesionale este atributie a angajatorului prin coordonarea SIPP.
Legal nu puteti indeplini ocupatii din domeniul ssm, neavand studii tehnice.
HG nr.1242/ 2011 pentru modificarea HG nr. 1425/ 2006 mentioneaza:
-art.23 (1) Serviciul intern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care îndeplinesc cel puţin cerinţele prevăzute la art. 49 şi, după caz, alţi lucrători.
(2) Conducătorul serviciului intern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50."
-art. 32 (1) Serviciul extern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care îndeplinesc cel puţin cerinţele prevăzute la art. 49 şi, după caz, alţi lucrători.
(2) Conducătorul serviciului extern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50.
(3) În cazul în care serviciul extern de prevenire şi protecţie este format dintr-o singură persoană, aceasta trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50.
(4) Incepand cu data de 1 iulie 2011, o persoana poate sa ocupe functia de conducator la un singur serviciu extern de prevenire si protectie.
-art. 51 Cursurile şi programele de formare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, prevăzute la art. 49 şi 50, se efectuează de către furnizori de formare profesională autorizaţi, potrivit prevederilor OG nr. 129/ 2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
5. Articolele 51^1 - 51^3 se abrogă.
Mentiunea: "alti lucratori" se refera la specializari/ meserii utile pentru ca SIPP sa functioneze si anume: medic de medicina muncii (daca in atributii intra si partea de supraveghere a sanatatii lucratorilor), lacatusi mecanici (daca serviciul are compartiment de intretinere aparatura de respiratie artificiala, utilizate de echipele de interventie in caz de alarma chimica), op.chimisti si/ sau laborante (daca serviciul are si laborator de toxicologie pentru determinari de noxe la locurile de munca), etc.
Ca evaluator ssm (daca exista o astfel de denumire in organigrama firmei) puteti face parte din comisia numita la nivelul firmei, prin decizia angajatorului, pentru identificarea si evaluarea riscurilor profesionale, dar numai pentru domeniul pentru care detineti licenta, nu din punct de vedere tehnic.
Nu conteaza cine a tinut cursul de 240 de ore pe care l-ati terminat. Acest curs nu face parte din cursurile acceptate de Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, chiar daca ati fost acceptat, stiut fiind faptul ca nu detineti o pregatire tehnica.
Angajarea dvs. ulterioara pe un post din domeniul ssm este pe raspunderea angajatorului si in cazul producerii unui eveniment nedorit in care puteti fi implicat, intreaga responsabilitate legala revine angajatorului.
Sa inteleg ca daca unui serviciu intern ii pleaca conducatorul, serviciul nu mai poate functiona si toti angajatii (lucratorii desemnati) raman fara locuri de munca?
Eu nu am gasit in lege unde se specifica ca daca seful serviciului intern isi da demisia, serviciul se desfinteaza.
Incerc sa dezbat o speta unde sunt 100 de pareri, nu trebuie sa se suoere nimeni!
Nu gasesc in lege art. care sa specifice clar: un serviciu intern nu poate functiona fara sef serviciu.
Nu exista o astfel de prevedere legala. In practica, angajatorul deleaga un alt lucrator cu sarcini de coordonare SIPP pana la numirea titularului in conditiile prevazute de HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Membrii SIPP nu sunt lucratori desemnati cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm. Cititi cu atentie articolele mentionate deja in discutie de catre utilizatori. De regula, titulatura de lucrator desemnat se regaseste in firmele unde nu este obligatorie infiintarea SIPP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm LIA1992 LIA1992 BUNA ZIUA! Am absolvit facultatea-contabilitate si master -CAFEC iar, recent am absolvit un curs SSM de 80 ore. As putea sa initiez un PFA sa pot presta ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat/sef serviciu intern ssm originalro originalro Sunt economist, lucrarea de diploma a fost legata de SSM ca parte managemntului de resurse umane, am un curs postuniversitar SSM 240 ore din anul 2005, am ... (vezi toată discuția)
Conditii legale de prestare servicii ssm popage popage Buna ziua! Care sunt conditiile legale de prestare servicii ssm, pentru o persoana desemnata ca lucrator cu atributii in domeniu, la nivelul unei institutii ... (vezi toată discuția)