Buna ziua. Cel mai probabil nu a platit contributiile. Din iulie 2015 retinerea si nevirarea contributiilor nu mai este infractiune, angajatorul fiind pasibil de aplicarea unei amenzi. Solicitati-i sa vireze contributiile si faceti o sesizare la ITM.
Am fost și la Casa de Sănătate, iar cel de acolo m-a trecut ”de mână” în sistem ca și persoană asigurată, dar mi-a zis că modificarea va apare în sistem doar câteva zile după care voi apărea din nouca și neasigurat. Mi-a spus că este posibil ca angajatorul având sediul social la București (eu având domiciliul în provincie) să mă fi ”blocat” din greșeală, iar el m-a ”deblocat” provizoriu, iar eu trebuie să-mi anunț contabilitatea firmei să mă deblocheze.
Este posibil așa ceva, și ce reprezintă ”blocarea”?
Chiar și așa, pot invoca la ITM nerespectarea drepturilor din contractul de muncă?
Poate nu m-am exprimat 100% corect din punct de vedere al limbajului de specialitate, deoarece nu îl stăpânesc.
Sesizati angajatorul in scris, cu nr. de inregistrare/ data asupra situatiei create si solicitati ca astfel de momente sa nu se mai intample. Nu este problema dvs. sa aflati motivul neregulii ci al firmei impreuna cu Casa de asigurari de sanatate. Poate fi vorba de nevirarea taxei de catre firma pe numel dvs. dar si de nereguli din sistemul de evidenta al casei de asigurari. Motive se pot gasi oricand.
Daca firma nu a virat taxele este bine sa sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data.