avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cheltuieli comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cheltuieli comune

O intrebare , cel putin pentru mine , foarte interesanta . O hotarare judecatoreasca definitiva data in perioada in care a fost valabila Anexa 2 la Legea 114/1996 , in care se stabileste obligatia de plata a "cheltuielilor comune fata de asociatia de proprietari . Art.32 lit a.) din Codul familiei precizeaza , ca sotii raspund cu bunurile comune pentru cheltuielile facute cu administrarea oricaruia dintre bunurile lor comune . In schimb , art. 3 lit. i. din Anexa 2 a Legii 114/1996 defineste , ca prin cheltuieli comune se intelege obligatiile financiare ale asociatiei care nu pot fi inregistrate pe fiercare locuinta . In acest caz , ambii soti raspund cu bunurile lor comune pentru cheltuielile comune stabilite de hotararea judecatoreasca ?
Cel mai recent răspuns: Georgeta Istrate , Avocat 16:03, 25 Septembrie 2009
Mai exact despre ce este vorba in hot. judec.? Din ce an este hot. judecatoreasca? Mai aveti in acest moment Asociatie deproprietari?
Daca este vorba despre cheltuieli comune datorate Asociatiei de proprietari de la acel moment, iar Asociatia exista in continuare si dreptul de a solicita executarea silita a hotararii judecatoresti nu s-a prescris, da puteti fi obligat la plata lor pe cale de executare silita.
Mai, mult Legea 230/2007 privind As. de propr. prevede ca:"Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru."
Daca sunteti casatorit, datoriile sunt comune, iar imobilul este proprietate comuna si este singura posibilitate de executare silita, da se poate ajunge si la vanzarea bunului imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar doina62 doina62 Avem un membru al asociatiei de proprietari care are apartamentul ipotecat la banca si care nu plateste intretinerea .Intrucat apartamentul va fi scos la ... (vezi toată discuția)
Procedura de dare in judecata a restantierilor marlenus71 marlenus71 Buna seara.sunt administrator de putin timp si am preluat printre alti restantieri ,,mai mici`` si 2 proprietari de apartamente cu datorii enorme dupa parerea ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)