avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune bunuri

buna ziua.va rog sa ma ajutati daca se poate.Tatal meu a incheiat un contract de v-c cu uzufruct viager nepotului .nepot dupa fiu lui,adica mostenitor in linie dreapta.prin acest contract pur si simplu i-a lasat toata averea acestui nepot.Eu ,in calitate de fica a vanzatorului-tatal meu,beneficiez de dispozitiile art 845 c civil? adica se poate prezuma donatie? si daca da ,care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac? exista prescriptie? Tatal meu a murit in nov. 2016 Va multumesc
Cel mai recent răspuns: teslovan florentina , utilizator 10:35, 17 Mai 2017
Decedand in anul 2016 nu sunteti pe temeiul art.845 din vechiul cod civil, ci pe actualul cod in vigoare din 2011.

Vechiul Cod civil, prin reglementarea din art. 845, cuprindea în categoria persoanelor care, având calitatea de dobânditori prin acte cu titlu oneros, erau prezumați ca fiind de fapt beneficiari ai unor donații, pe „succesibilii în linie dreaptă” ai transmițătorului. Actualul Cod civil, în art. 1091 alin 4, pe de o parte extinde această arie, incluzând în ea, ca efect al statutului special pe care i-l conferă, și pe soțul supraviețuitor. Pe de altă parte, legiuitorul restrânge sfera succesibililor în linie dreaptă ascendentă numai la ascendenții privilegiați. Prin urmare, înstrăinarea cu titlu oneros poate fi prezumată ca fiind donație daca ea are ca dobânditori pe descendenți, indiferent de grad, pe ascendenții privilegiați și pe soțul supraviețuitor. Lesne observăm că aceste categorii de persoane reprezintă tocmai moștenitorii rezervatari pe care legea îi instituie.

Același art. 845 al vechiului Cod civil determina ca și acte prezumate a fi donații acele înstrăinări întocmite „cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezerva de uzufruct”. Art. 1091 alin 4 al noului Cod civil extinde sfera acestor acte, incluzând în ea orice înstrăinare „cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației” sau „în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere”.

Prin urmare, in actuala reglementare aveti posibilitatea atacarii acelui act in instanta si a dovedirii caracterului deghizat, precum si a revocarii donatiei in masura intregirii rezervei succesorale.
Multumesc mult de tot d-na avocat.Situatia e si mai complicata .v-as fi recunoscatoare daca ma mai luminati un pic.Cumparatorul ,nepotul meu de pe frate ,este minor-face 18 ani in sept.anul acesta.Contractul de vc este facut de tatal meu pe numele nepotului si curator mama lui-cumnaa mea.Contractul a fost incheiat in 2006.In 2007 fratele meu a divortat de cumnata mea .Acum dupa moartea tatalui meu,cumnata se grabeste sa vanda toata averea care a fost trecuta in acel contract-o casa mare,anexe,teren 8500mp-zona de munte langa o partie de schi-adica e o valoare.Spuneti-mi va rog, daca totusi cumnata vinde pana deschid eu actiune de donatie deghizata,cum putem impiedica actiunea ei rauvoitoare.?Tatal copilului,fratele meu ce poate face ca sa opreasca intentiile ei care sunt pana la urma in detrimentul copilului?fosta cumnata vrea sa vanda totul pana face copilul 18 ani.Cum putem opri acest lucru? care este procedura?Mentionez ca nepotul si fosta cumnata are o situatie materiala buna chiar foarte buna. multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune adrianaion adrianaion Buna ziua.Ar fi multe spus ,dar incerc sa fiu cat concisă.Tatăl meu a decedat acum 3 luni,iar in urma cu multi ani s-a recasatorit cu o femeie exttrem de ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere LucicaBuzea LucicaBuzea Buna ziua,matusa mea vrea sa imi faca un contract de intretinere,apartamentul ei ,urmand sa-mi ramana mie mostenire.Nu a fost casatorita si nu are copii,In ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)