avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajator Abuziv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajator Abuziv

Am fost angajat intr-o corporatie internationala cu aproximativ 100 angajati in Bucuresti pana acum o luna. Am fost refuzat dupa perioada de proba de 3 luni, mi s-a motivat (desi nu era necesar conform contractului) ca asta s-a intamplat pentru ca nu am fost de acord sa vin la munca in liberele legale si pentru ca imi depaseam pauzele ducandu-ma la baie in timpul programului.

Problema mea nu e ca am fost dat afara, conform contractului oricare dintre parti putea sa inceteze colaborarea in primele 3 luni, chiar si fara motiv. Problema mea e ca angajatorul acesta face abuz de angajati si am sa relatez mai jos de ce consider asta.

Corporatia acorda 5 minute la saptamana pauza (in afara pauzei pre-stabilite de 1h pe zi), timp in care ar trebui sa te duci la baie. Practic daca ai nevoie o data pe saptamana, esti in grafic, altfel daca esti in afara pauzelor, nu ai ce sa cauti la baie. Consider ca aici se incalca un drept fundamental al omului.

A 2-a problema este cea a liberelor legale. Mentionez ca firma nu este incadrata ca tip de munca care nu poate suporta intrerupere. Deci fiecare angajat ar avea dreptul sa stea acasa in liberele legale daca isi doreste asta. Angajatorul in schimb te programeaza din start sa muncesti in liberele legale, cand ceri sa nu muncesti ti se spune ca nu se poate, ca e nevoie de oameni, apoi inainte cu o zi ti se pune in fata o foaie prin care "iti dai acceptul in scris", dupa ce faptul e deja consumat. Daca refuzi sa semnezi foaia, esti prost vazut in cadrul companiei (eu fiind in perioada de proba, am fost si dat afara). Practic esti constrans de catre angajator sa vii la munca in liberele legale. In plus fata de asta, programul nici macar nu e facut de firma din Romania, este trimis direct din USA de la o persoana care nu stie care e legislatia la noi.

Am facut o plangere la departamentul lor international de compliance, nu au unul si-n Romania. Momentan nu au facut decat sa-mi raspunda ca ei respecta legea (fapt, dupa parerea mea, neadevarat). Nu stiu daca e o lipsa de comunicare intre firma din Romania si firma mama sau chiar o fac intentionat.

Ideea e ca as vrea sa merg si la ITM, inca mai am prieteni care muncesc acolo si s-ar putea infiinta ca martori, mi-as dori sa obtin si niste despagubiri pentru abuzul asta.

As avea castig de cauza? Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 18 Mai 2017
1. Daca sunteti nemultumit puteti sesiza instanta de judecata daca apreciatri ca incetarea contractului de munca s-a realizat cu incalcarea legii.

2. Nerespectarea dispozitiilor legale privind repaus saptamanal si a muncii in zilele de sarbatoare legala poate face obiectul unei sesizari la ITM.

3. Nimeni nu va poate spune daca aveti sau nu castig de cauza intr-un litigiu cu fostul angajator , insa ITM-ul va constata sau nu cele sesizate de dvs , iar in caz afirmativ va putea sanctiona contraventional angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzuri din partea angajatorului NeoNeo NeoNeo Probleme generale in Romania,unde angajatorul incalca absolut toate drepturile,abuzeaza verbal,salarial etc,probleme carora vreau sa le pun capat,chiar daca ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa papic papic Buna ziua, durata si timpul pauzei de masa trebe sa fie comunicat angajatului? Un angajat lucreaza 12 ore/noapte , dar este pontat doar 11 ore , 1 ora ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa in afara timpului de lucru de 8 ore alex.v alex.v Buna ziua. Am cateva intrebari in legatura cu pauza de masa care a fost scoasa in afara timpului normal de lucru: 1. pot considera ca este timp privat ... (vezi toată discuția)